Woensdag 23 oktober

De tweede keer deze week dat we op school zijn om aan het project verder te werken zijn we weer ver vooruit gegaan in de ontwikkeling van de robot. Thuis heb ik wat voorbereidende werkzaamheden verricht zoals het op maat maken van het kanon, de juiste bekabeling geregeld en nog wat dingen meegenomen zoals lijmklemmen, houtlijm, moeren, bouten, sluitringen enzovoort.

Spullen van thuis



Om te beginnen heb ik samen met Mariska het frame deels gemonteerd. De onderkant, zijkanten en voorkant zijn (zo goed als) af. Met houtlijm en lijmklemmen zijn deze vastgezet. Met klemmen en al is dit deel van de body in de kast gezet zodat het woensdag droog en uitgehard is, het moet 24 uur drogen.



De aansturing en ook zeker de veiligheid zijn belangrijke factoren van deze robot. Om de benodigde spanning en amperage van 12 V en 2 Ampere te halen heb ik twee batterijhouders gecombineerd (8 * AA batterij) om op een spanning en amperage van 12 V en 3,3 Ampera uit te komen. Omdat de mosfet van school dit niet kan schakelen heb ik een relais gekocht. Deze kan 250 volt en 10 ampère schakelen. Door middel van een kroonsteen heb ik er ook een fysieke schakelaar tussen gemaakt als extra beveiliging zodat er nooit een lekstroompje kan lopen of per ongelijk geschoten kan worden.

Aan de linker zijde van de relais moet 3,3 Volt, digitaal uit en de ground vanaf de Adafruit worden aangesloten. Rechts sluit je in het midden de ground (min) van de voeding aan en de plus sluit je aan op een van de twee overgebleven aansluitingen. Ik wil dat het circuit standaard open staat zodat er geen stroom loopt waardoor het kanon niet af zal gaan.


Een belangrijk en spannend moment, het testen van het kanon. Ondanks ik wist dat de bekabeling en berekeningen goed zijn en de software getest is, is het toch een spannend moment. En ja hoor, het werkt! Wat ik al verwachtte was de harde terugslag zoals op de video hieronder te zien is. Maar dit wordt overdreven omdat de buis nu niet bevestigd was en op een gladde vloer ligt waardoor het ook nog eens glijdt.

Aftermath cannon (de buis lag bij de houten plankjes)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *