Woensdag 25 september

CLE
Vandaag staat weer in het teken van CLE 1 Sprint 1.2. Op de planning staat gewoon verder gaan aan het project, aangezien we de brainstormsessies achter de rug hebben heeft iedereen nu een concept wat we willen gaan uitwerken. Omdat verteld werd dat we voor Pitch Perfect alvast een beoordelingsmoment moeten inplannen heb ik de keuze gemaakt om hier eerst aan verder te gaan. Volgende week woensdag heb ik mijn assessment en deze moet drie werkdagen van tevoren online staan.

Nu ik erachter ben gekomen dat ik mijn demo niet kan laten werken door middel van een kleurherkenning ben ik opzoek gegaan naar een alternatief. Na bekeken te hebben welke sensoren er verder aanwezig zijn op de Adafruit lijkt me de enige andere oplossing om het via een techniek als NFC/RFID of infrarood te doen. De beste manier om het te doen zou via NFC zijn maar helaas zit die functie niet standaard op de Adafruit waardoor ik ga uitwijken naar infrarood.

Sensoren testen
Samen met Jesse zijn we bezig geweest om eerst een sensor te testen welke zowel zend als ontvangt maar dit werkte alleen op een hele kleine afstand en het kon niet meer dan een boolean (0/1) uitlezen. Het idee is nu om een afstandsbediening te gebruiken als zender omdat iedere knop een eigen waarde uitstuurt. Maar ik moet een manier zien te vinden om de waardes die de afstandsbediening zendt te lezen om ze vervolgens te programmeren dat iedere knop een andere functie uitvoert. In Adafruit zag ik onder het tandwieltje ‘Pair device’ staan maar dat werkt alleen op Windows met een Chrome based browser, dus niet op mijn MacBook. Thuis ga ik dit op m’n desktop proberen.

Aan het einde van de dag hebben we ook met een ultrasoonsensor gewerkt, niet omdat dit voor mijn CLE van toepassing is maar wel voor het block Iron Man. Jesse en ik hebben uitgezocht hoe we deze aansluiten op de Adafruit en laten werken. Dit verliep erg goed, wel is het nog onduidelijk waarom we precies twee 10k Ohm weerstanden moeten plaatsen. Die op de A2 pin lijkt me omdat je geen 5V nodig hebt voor data maar waarom er een weerstand geplaatst is op de ground is nog niet duidelijk.

Infrarood of NFC/RFID als productherkenning
Het oorspronkelijke idee was om via kleur een product te herkennen maar dat werkte niet door de beperkte lichtsensor. Nu heb ik onderzoek gedaan naar infrarood en NFC/RFID. Het idee is om ieder product een andere waarde te geven waardoor de ontvanger weet dat product X code Y gebruikt.

In een ideale wereld zou dit werken via NFC omdat dit de perfecte techniek is voor mijn product maar omdat deze techniek nog erg prijzig is voor een prototype en niet samengaat met de standaard Adafruit makecode webinterface wijk ik uit naar infrarood wat voor een demonstratie voldoende is. Het principe is hetzelfde alleen is de werking iets anders omdat je nu niet een ’tag’ voor de lezer houdt maar een signaal actief moet sturen. In het vervolg wil ik dit soort dingen wel graag doen met een Arduino Uno.

Klik op de afbeelding

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *