W9 Maandag 25 oktober 2021 – W43

Maandag
Deze week heb ik als semi-vakantie aangevraagd bij Roeland. Twee dagen besteed ik aan mijn literatuuronderzoek, twee dagen worden gebruikt voor de stagebezoeken bij medestudenten (Jesse, Indra en Robin) en vrijdag heb ik vrij.

Maandag heb ik gewerkt aan het literatuuronderzoek waarbij ik nu definitief de onderzoeksvraag gedefinieerd heb. Deze luidt: “Wat is het effect van interactieve schermen welke geplaatst zijn bij objecten in musea, tegenover passieve informatie op het gebied van de aandacht van een museumbezoeker voor het object?”

Er is een begin gemaakt aan het zoeken van wetenschappelijke bronnen via The ACM Digital Library welke relevant zijn voor het onderzoek. Deze heb ik opgeslagen. Een bron uit 2018 uit Chicago (Digital Exhibit Labels in Museums Promoting Visitor Engagement with Cultural Artifacts) heb ik volledig doorgenomen en alle relevante informatie genoteerd.

Dinsdag
Vandaag begonnen we met de meeloopdagen, op de planning voor vandaag staat het CBR in Rijswijk (Indra) en digitaal bureau Elephant in Dordrecht (Robin).

Bij het CBR meldden we ons bij de balie aan de hoofdingang, vervolgens kregen we bezoekerspassen waarmee we onder andere deuren mee konden openen. Na enkele minuten kwam Indra ons halen en werden we meegenomen naar de verdieping waar alle I(C)T gevestigd is.
Indra vertelde aan welk project ze werkt (een interne applicatie voor het personeel) en wat haar taken zijn. Wat heel leuk was, was dat we drie demo’s kregen van verschillende aspecten binnen het CBR.

Er werd heel boeiend verteld over het testen van software, waarom je dit doet en hoe je dit op verschillende manieren kan doen. Het was erg interessant omdat hij video’s klaar had staan met voorbeelden en open stond voor vragen. We werden er actief bij betrokken. Binnen de opleiding wordt hier weinig aandacht aan besteed.

De tweede demo ging over Mendix, een low-coding platform waarin de interne applicatie waaraan Indra aan werkt, wordt gemaakt. Het is een vorm van visueel programmeren, maar wel met dezelfde logica als ‘normaal’ programmeren. Met deze tool kan je snel tot resultaat komen.

De laatste presentatie was van de PO, Product Owner. Ze vertelde over het proces van de interne applicatie. Indra was hier vanaf het begin van de development bij, maar voorafgaand het ontwikkelen was een heel traject van meer dan een jaar. Er werd uitgelegd wat de uitdagingen van zo’n groot project zijn.


In Dordrecht waren we te gast bij het bedrijf waar Robin stage loop; Elephant. Ze liet ons de verschillende afdelingen zien in het pand. Het was leuk om te zien dat de naam van het bedrijf door het hele gebouw terug te vinden was, overal waren olifanten te zien.

Het grootste gedeelte van het bezoek heeft Robin op haar werklaptop projecten laten zien waaraan ze gewerkt heeft en ook concreet gemaakt aan welke delen van een website ze gewerkt heeft. Voorafgaand aan deze projecten had ze ook nog een presentatie klaar staan over het bedrijf in het algemeen, wie ze zijn en wat ze doen.

Aan het einde van het bezoek hebben we nog aan de bar gezeten en genetwerkt met collega’s binnen het bedrijf. Iedereen heeft kort verteld wie hij/zij is, waar je stage loopt en wat je daar doet.s

Indra – CBR
Robin – Elephant

Woensdag
Na het eerste stagebezoek had ik een dagje thuiswerken. Net zoals maandag heb ik deze besteed aan het literatuuronderzoek.

Donderdag
De tweede en laatste meeloopdag zijn we begonnen bij Jesse, hij loopt samen met zijn collega stage bij z’n eigen bedrijf Savanna Developments. We werden rondgeleid op de Start-up Academy van Hogeschool Rotterdam. Als eerste legde Jesse uit hoe zijn stage eruit ziet aangezien het een andere manier van stagelopen is dan ik doe. Vervolgens liet hij projecten zien waaraan er nu gewerkt wordt. Wat ik erg interessant vond is dat hij heel erg ondernemend bezig is.

Later die dag nam Jesse ons mee door het gebouw, liet hij de voorzieningen zien en werden we voorgesteld aan zijn begeleider vanuit Hogeschool Rotterdam. De ruimte waar hij samen met z’n collega werkt wordt gedeeld met andere studenten die ook deelnemen aan de Start-up Academy.


Als laatste nam ik Jesse, Indra en Robin mee naar MCW, het bedrijf waar ik al weer bijna 10 weken stage loop. Direct bij binnenkomst kwamen we Roeland tegen. We hebben kennis gemaakt en ik vertelde wat we kwamen doen.

Ik ben begonnen met het laten zien van de verschillende afdelingen die we hebben binnen MCW. In de kelder heb ik de opnamestudio en voice-over-ruimte laten zien waar de eigen muziek en audio gemaakt wordt. Vervolgens gingen we via de gang waar de serverruimte zich bevindt naar ruimte met de verschillende werkplekken. Omdat niet iedereen full-time werkt en een deel van het personeel thuiswerkt was niet iedereen aanwezig, maar ik heb wel laten zien welke werkplek van wie is en wat hij/zij doet.

Het personeel wat wel aanwezig was zijn we even bij langs geweest om een kort praatje te maken over wie wat doet en wat mijn medestudenten doen. Ook zijn er twee stagiaires, Rachel studeert CMD aan Hogeschool Rotterdam en Levi studeert development aan het Grafisch Lyceum Rotterdam.

Aan het einde van deze ruimte rechts heb je een grote gele vloer, dit is waar de development afdeling zit en waar ik ook aan het werk ben. Begin deze week heb ik aan Michel gevraagd om ons huidige prototype te kunnen demonstreren, dit stond mooi klaar voor vandaag. Samen met Michel zijn we hier naartoe gegaan, ik legde het het concept uit en Michel demonstreerde de werking.


Dit was een samenvatting van de twee meelopdagen die we deze week gedaan hebben.

Jesse – Savanna Developments (HR Start-up Academy)
Bram – MCW Creative Agency


Dit vind je misschien ook leuk...