Bewijs Materiaal: Gebruikers Test

Omschrijving:

De doelgroep van het product en de omgeving waarbinnen het product gebruikt gaat worden, zijn in kaart gebracht (context).

Je kunt meerdere testmethoden benoemen, zodanig dat je kunt afwegen wanneer je in het proces bij welke testpersonen de test kunt afnemen.

Je kunt verantwoorden welke test(s) je inzet binnen de ontwikkeling van het specifieke product.

Je kunt reflecteren op hoe de echte gebruikers naar jouw verwachting gaan reageren op jouw product.

Uitdagingen:

  • Je kent meerdere testmethoden, zodat je de verschillen tussen de testmethoden kunt benoemen;

Nu ik het jaar achter de rug heb, heb ik voor de ontwerpen vakken meerdere test methodes geleerd. Namelijk de Clickstream onderzoek, Card Sorting Test, 5 Second Test, A/B Test en Blackbox test.

Ik weet dat je bij het Click stream onderzoek bent naar de dominante pad van je website/applicatie/game. Je laat je doelgroep bepaalde acties uitoefenen en werkt de resultaten uit tot een clickstream van het dominante pad.  Met ook de paden die je andere test persoon hebben afgelegd maar niet het dominante pad blijkt te zijn.

Een Cad sorting Test laat je tester je voorbedachte navigatie termen  verdelen in de volgorde die voor hun het  meest logisch lijkt.

Bij een 5 Second Test, test je hoe goed je test persoon je website/applicatie/game kan onthouden nadat de test persoon 5 seconden de tijd heeft gehad om de indeling, kleuren, text en andere elementen te kunnen bekijken.

Met een A/B test test je van je groep test personen de ene helft variant A en bij de andere helft variant B van je website/applicatie/game.

Tenslotte de Black Box test waarbij de tester alleen kijkt naar de functionaliteit maar de tester kent de werking van de applicatie niet.

  • Je kan een test opzet maken, zodat je aan de hand daarvan de test kan uitvoeren;

Ik heb inmiddels meerdere testplannen opgezet en uitgevoerd, hier zijn een paar voorbeelden:

5 second test QRP versie 2

Black Box Test QRP versie 2

Card Sorting Test QRP versie 2

Testplan PlastiCats

 

  • Je hebt verschillende typen tests uitgevoerd, waarbij je de gemaakte keuzes onderbouwt;

In de bovenstaande documenten staan de gemaakte keuzes. wel kan ik hier vertellen dat die keuzes verschillen tussen de layout van je website, toon/font/lettertype/kleur/achtergrondkleur of werking van applicatie. Dus de keuzes die gemaakt kunnen  worden hebben te maken met de structuur, detail of werking van de applicatie.

  • Je hebt je product met (tenminste 3) representatieve deelnemers getest;

Zoals te zien is in de documenten zijn de 5 Second Test en A/B Test door 3 deelnemers getest.

  • Je kunt testresultaten analyseren, documenteren en visualiseren, om de testresultaten inzichtelijk te maken voor anderen;

Ik heb inmiddels meerdere testplannen opgezet en uitgevoerd met test resultaten die ik geanalyseerd heb en gevisualiseerd heb, hier zijn een paar voorbeelden:

5 second test QRP versie 2

Black Box Test QRP versie 2

Card Sorting Test QRP versie 2

Testplan PlastiCats

  • Je kunt uit de tests conclusies trekken die je inzicht geven voor een volgende iteratie of stap in het proces.

De documenten hierboven bevatten conclusies na de resultaten die mij hielpen met het concept verder uit te werken.