Sector Verdiepen Block

CMGT is een vakgebied waar je vaak innovatieve, digitale producten ontwikkelt voor veel andere sectoren (bouw, kunst, gezondheid, logistiek, haven, leisure, agrarische sector, etc.). Je kiest samen met één van de CLE-beoordelaars van dit Block een sector die je nader gaat onderzoeken. Je beschrijft de CMGT-ontwikkelingen die al plaatsvinden in de sector en wat de verdere kansen zijn voor de CMGT-er.

Met dit Building Block toon je aan dat je onderzoekende kwaliteiten op niveau zijn. Tijdens je onderzoek ben je je bewust van de interactie met de deelnemers aan je onderzoek en ben je je bewust van hun mogelijke kwetsbaarheden. Verder reflecteer je op je eigen rol in het onderzoek.

  • Inhoud
    Je leest blogs, literatuur en hebt (een of meerdere) (online) tech-events bezocht zodat je op de hoogte bent van de laatste technologische ontwikkelingen. Maak dit aantoonbaar op je blog.
  • Onderzoek
    Je voert een onderzoek uit naar de sector van jouw keuze en houdt daarbij rekening met: Bronnen (Je hebt relevante bronnen op een correcte wijze verwerkt in tekst en bronnenlijst zodanig dat anderen een goed inzicht krijgen in je onderbouwing); Onderzoeksdoel (Je hebt het onderzoeksdoel zodanig afgebakend dat je een onderzoeksvraag kunt formuleren); Onderzoeksmethode (Je kan een onderzoeksmethode selecteren en uitwerken zodanig dat je daarmee een antwoord kunt vinden op de onderzoeksvraag); Data (Je weet data te verzamelen en weer te geven zodanig dat je conclusies kunt trekken en aanbevelingen kunt doen); Reflecteren (Je kunt zodanig op je eigen onderzoek reflecteren dat de sterke en zwakke punten van het onderzoek en jouw rol daarin duidelijk worden); Respect (Je gaat zodanig met je onderzoeksomgeving en deelnemers om dat je hiermee respect toont).
  • Resultaat
  • 1. Als onderzoeker kom je door middel van goed gevonden bronnen en goede argumenten tot een gefundeerde mening over ontwikkelingen op het CMGT-vakgebied in de door jou gekozen sector. Je hebt o.a. gesproken (onderzoeksdata vergaard door een gesprek te voeren) met een expert die in deze sector actief is, liefst een technoloog. Let op: dit is dus geen mede-student of een docent! 2. Je bedenkt en werkt een CMGT-concept uit voor de door jou gekozen sector en je kunt aantonen dat dit concept nog niet in deze sector wordt toegepast maar wel van toegevoegde waarde kan zijn. Let op: je hoeft dit concept niet daadwerkelijk te ontwikkelen maar je zorgt wel voor tekstuele uitleg en enkele grafische uitwerkingen. 3. Daarnaast heb je een artikel geschreven waarin je een technologische ontwikkeling onderzocht hebt. Hierin komt duidelijk naar voren dat je kritisch en onderzoekend gewerkt hebt om dit artikel te schrijven. Het artikel is gepubliceerd op internet. (* In de 3e periode wordt bij het vak Media- en techniekfilosofie gewerkt aan een kritisch artikel wat je hier eventueel voor mag gebruiken).

Onderbouwing

Aanpak verdiepen in de milieu sector

Voor dit building-block heb ik gekozen om mijzelf te verdiepen in de milieu sector. In plaats van alleen te focussen op alleen technologische ontwikkelingen binnen een sector, heb ik er ook voor gekozen om een beter beeld te krijgen van de werkzaamheden binnen de sector. Ik heb op die manier mijn horizon verbreed van wat er allemaal speelt binnen sector. In plaats van alleen te focussen op bewezen oplossingen die verder weinig inspiratie bieden, heb ik in een breder context mijn verdieping van de sector benaderd.

Literatuur

Voor dit block heb verschillende wetenschappelijke literatuur onderzoeken gelezen. Deze zijn vermeld in mijn onderzoeksverslag. Ik heb hierbij kennis getoond van de wetenschappelijke literatuur artikelen door de artikelen beknopt samen te vatten en de artikelen kritisch tegen het licht te houden. Ook heb ik verbanden gelegd tussen verschillende verbanden gelegd tussen de wetenschappelijke artikelen.

Na het deelnemen aan het even van Sogeti ben ik geïnspireerd geraakt door het concept NextNature en de begrippen van een regeneratief concept dat ik ervoor heb gekozen om het boek NextNature te lezen.

Eerst bespreekt dit boek hoe natuur bij de cultuur van de mens hoort. Verder wordt er in dit boek een benadering van Adam en Eva gegeven als metafoor hoe de mens technologie ontwikkelt dat de balans in de natuur verstoort. Ook word er een vergelijkingen in dit boek gemaakt tussen verschillende objecten die bestaan in de wereld, en objecten die gemaakt zijn door de mens. Waarvan sommige objecten controleerbaar zijn, zijn daarentegen andere objecten juist oncontroleerbaar. Het boek beschrijft dat de mens ontwikkelingen bedenken die een grote invloed kunnen hebben op onszelf maar ook de planeet of andere organismen. Met die invloed lossen we dus problemen op maar we creëren voor onszelf vrij vaak wel weer een ander probleem dat soms oncontroleerbaar probleem vormen. Het boek beschrijft daarom hoe we als mensheid nog niet ontwikkeld genoeg zijn om op een planetair niveau te denken voor ontwikkelingen maar wel binnen onze eigen perspectieven. Tegen het eind van het boek worden er evolutionaire super structuren besproken waarvan de mens deel van uit gaat maken. Hiermee wordt Artificial Intelligence bedoelt en is overigens een voorbeeld van een Regeneratief concept aangezien het zichzelf versterkt over de tijd. En verder wordt er in dit boek besproken hoe wij als mens niet meer de dominante soort op aarde gaan zijn na het ontdekken van evolutionaire super structuren.

Blogs

In mijn vrije tijd volg ik technologische blogs zoals TechCrunch, The Verge, GeekWire en Digital Trends. Deze blogs hebben wel eens leuke artikelen die mijn interesse wekken. Ook vind ik het altijd leuk om nieuwe trends en ontwikkelingen in mij op te nemen. Verder ben ik ook een grote fan van IEEE Spectrum hier lees ik vaak de meest cutting-edge artikelen in de technologsiche wereld in allerlei verschillende sectoren. Vroeger in mijn eerste en tweede jaar op de hogeschool las ik altijd artikelen in de bus onderweg van en naar de hogeschool.

Tech-Event

Voor dit block en om mijzelf verder te verdiepen in de milieusector heb ik deelgenomen aan het VINT Symposium van Sogeti. In dit event hadden ze een onderdeel toegewijd aan het onderwerp ‘Next Nature’. Voor dit onderwerp hebben ze de filosoof Koert van Mensvoort uitgenodigd. Hij is de bedenker van het principe en schrijver van het boek ‘Next Nature’ en heet daarmee een community opgericht over dit onderwerp.

Next nature

Volgens Koert van Mensvoort staat natuur en technologie nauw met elkaar verwant zijn, ‘dat het niet zwart wit is’. Om dit toe te lichten heeft Koert van Mensvoort in een illustratie met vier kwadranten een onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende soorten objecten in de wereld. In onze wereld kan een mens bepaalde objecten plaatsen binnen het kwadranten geïllustreerd als: ‘geboren controleerbare objecten, ‘gemaakte controleerbare objecten, ‘geboren ongecontroleerde objecten en ‘gemaakte ongecontroleerde objecten’.

Voorbeelden volgens Koert van Mensvoort

“In het geboren gecontroleerde kwadrant daar vind je biologische dingen die wij zo manipuleren dat je kan beargumenteren dat het geen natuur meer is maar design. Neem als voorbeelden de genetisch gemodificeerde banaan, de genetisch gemodificeerde regenboogroos, de genetisch gemodificeerde kip of de genetisch gemodificeerde bonsaiboom. Het is biologisch maar het is helemaal door mensen bepaald. Wel zijn er dingen geboren in de natuur die we helemaal niet bepalen of controleren. Neem als voorbeelden de zon, vulkanen, virussen, het weer. We zijn niet de bepalende dominante soort op aarde ondanks we een heleboel maken. Want in het gemaakt gecontroleerde kwadrant, neem bijvoorbeeld auto’s, telefoons, robots of lampen.”

Volgens Koert van Mensvoort is het gemaakte ongecontroleerde kwadrant wel interessant. Dingen die wij maken die wij niet meer controleren.

“Neem het fileprobleem, digitale netwerken, kunstmatige intelligentie, computervirussen, het financiële systeem. Wij hebben het gemaakt maar het is een eigen autonome misschien wel natuurlijke dynamiek.”

Verdere belangrijke punten van Koert van Mensvoort
Mensen willen alles controlleren

“We maken alles en we controleren ook alles 100%. Een smartcity dat met digitale technologie dat alles meet, dan is iedereen veilig en leven we in een perfecte wereld.”

Alles wat mensen doen heeft een consequentie

“We moeten beseffen dat terwijl we al die invloed op de aarde hebben en op onze omgeving hebben. Dat er ook continu verassende dingen gebeuren. En dat die technologie een eigen dynamiek heeft. Waarop wij weer moeten improviseren. Het is eigenlijk nooit af en we spelen continu met vuur.”

Hoe kunnen we meer in balans met natuur zijn? Wat is regeneratief design wat moet ik daarbij voorstellen?

Concreet voorbeeld van een regeneratief concept:

“Neem een wortelbruggen uit India, Dit heeft niks te maken met de toekomst, Het is geen sciencefiction, het is zeker ook niet digitaal. De brug groeit en wordt steeds sterker. Dit is een regeneratief ontwerp. Dit zit op de grens van gemaakt, geboren, controleren en niet controleren.”

Koert van Mensvoort stelt zichzelf de vragen:

“Hoe kunnen wij met een IT-manager systemen bouwen die hieraan werken en die steeds sterker worden?”

Hoe kunnen wij als van mens en bedrijven sector onszelf afzetten van sustainable? Om naar een regeneratieve ideology werken.

Machine Learning

Wat interessant is, is dat Koert van Mensvoort een klein stukje bespreekt hoe machinelearning bij dit concept Next nature past.

“Waar moeten we machinelearning plaatsen in dit kwadrant? Gemaakt en ongecontroleerd. Ongecontroleerd hoeft niet alleen negatief te zijn, het kan ook positief zijn. Creativiteit gaat ook over een bepaalde ongecontroleerdheid (verassing).”

Reflectie Tech-Event

Benadering onderwerp

Afgelopen zomer ben ik in dienst getreden bij het bedrijf Econsultancy. Door ecologische onderzoeken uit te voeren bij het bedrijf als waarnemer, ben ik mijzelf al gaan verdiepen in verschillende werkzaamheden binnen de sector. `Zo heb ik al snel mijn bijdrage bij dit soort werkzaamheden als technoloog in overweging genomen. Dit heeft mij vroeg in het proces van dit onderzoek tot ideeën geleidt. Deze ideeën heb ik meegenomen in mijn onderzoek naar de technologische mogelijkheden en concepten relevant aan de werkzaamheden binnen mijn onderwerp.

Tot stand komen onderzoeksvraag

Ik heb ervoor gekozen om een literatuur onderzoek uit te voeren over een gespecialiseerd onderwerp binnen de sector. Mijn onderwerp voor dit onderzoek heb ik gefocust op ecologische onderzoeken van vleermuizen. De rede waarom ik dit onderwerp heb gekozen, is omdat er bij vleermuis onderzoeken, technologische oplossingen al gebruikt worden om data verzamelen. Als technoloog kwam ik tot de conclusie dat de technologische ondersteuning hierbij onderontwikkeld is op sommige vlakken. En daarom zie ik als technoloog veel potentie, om in verschillende aspecten binnen de werkzaamheden van vleermuis onderzoeken nieuwe oplossingen te bedenken. Dit heeft mij geleidt tot mijn onderzoeksvraag:

“Hoe kan een ecologisch georiënteerd bedrijf, efficiënter en nauwkeuriger te werk gaan binnen het kader ecologische onderzoeken van vleermuizen.”

Ook heb ik mijzelf afgevraagd wat nou precies het probleem/context is van mijn onderzoek uiteraard. Aangezien de ecologische veldonderzoeken van vleermuizen tegenwoordig al deels digitaal aangeleverd worden, is er hiervoor al potentie om een technologische innovatieve toepassing te bedenken, binnen de werkzaamheden van de ecologische veldonderzoeken van vleermuizen. Dus als onderzoeksdoel heb ik mijzelf het doel gesteld om te onderzoeken of er een mogelijkheid is om de werkzaamheden van de ecologische veldonderzoeken van vleermuizen te kunnen ondersteunen door middel van technologische ontwikkeling van een innovatieve oplossing(en) waar een bedrijf zoals Econsultancy kan gebruiken bij hun werkzaamheden.

Onderzoeksmethoden

kritisch literatuuronderzoek

Om dit onderzoek vorm te geven heb ik ervoor gekozen om een kritisch literatuuronderzoek te doen naar wetenschappelijke artikelen over de technologische ontwikkelingen binnen mijn onderwerp (ecologische onderzoeken vleermuizen). Voordat ik hieraan begon heb ik eerst onderzoek gedaan naar algemene informatie over vleermuizen. Hiervan heb ik al informatie over geleerd tijdens mijn werkzaamheden binnen Econsultancy als waarnemer voor onder andere vleermuis onderzoeken. In mijn kritisch literatuuronderzoek heb ik mijn geselecteerde wetenschappelijke artikelen kritisch tegen het licht gehouden. Ook heb ik verbanden gelegd tussen de wetenschappelijke artikelen. Tenslotte ben ik tot een conclusie gekomen op mijn onderzoeksvraag. Op basis van de resultaten van mijn onderzoek en met betrekken tot resultaten van mijn interview ben ik met een wel overwogen conclusie tot stand gekomen in mijn onderzoek.

Interview

Verder heb ik naast het uitvoeren van mijn literatuuronderzoek ervoor gekozen om een interview te houden met specialisten binnen het bedrijf. Hiervoor heb ik eerst een vragenlijst opgesteld met relevante vragen voor mijn onderzoek. Daarom heb ik ook eerst nogmaals onderzoek moeten doen naar de werkzaamheden van Econsultancy om zo tot concrete kritische vragen te vormen. Daarmee was het mijn doel om kwalitatieve resultaten en inzichten te verzamelen over mijn onderwerp en onderzoeksvraag. Door middel van een een semi-gestructureerd interview heb ik met mijn specialisten een interview ingepland. De resultaten daarvan staan in mijn post van mijn gepubliceerde onderzoek vermeld in de bijlage.

Respect

Voor het organiseren van het interview heb ik mijn specialisten en het bedrijf met respect behandeld. Hiervoor heb ik hun eerst gevraagd per e-mail gevraagd of ze deel wouden nemen in mijn onderzoek. Hierbij heb ik hen een uitgebreide uitleg gegeven over bijvoorbeeld het doel van het onderzoek, wat het verband is tussen mijn studie en het onderzoek, wat voor soort resultaten er verwacht kunnen worden uit het onderzoek, wat mijn onderzoeksvraag is, de context, wel specialisten ik graag wil interviewen en waarom, hoe ik respectvol om ga met de specialisten en betrekking tot het bedrijf in verband met het onderzoek, dat het bedrijf recht heeft op inzage voordat er gepubliceerd wordt. Hiervoor zijn een paar e-mails over en weer gestuurd om van mijn kant ervoor te zorgen dat alles duidelijk is voor het bedrijf en deelnemers. Vaak waren er wel vragen en daar heb ik graag antwoord op gegeven. Hierna zijn er concrete afspraken gemaakt waar en wanneer het interview plaats zou vinden. Ook heb ik meerdere opties geboden aan de specialisten aangezien we ervoor hadden gekozen om een video-call te organiseren voor het interview in verband met corona. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen aangezien ik degene ben die het interview wil organiseren dat ik zelf de meeting en de applicatie Zoom heb gekozen als beste optie. Aangezien we geen zekerheid hadden dat het zou werken voor externen van het bedrijf zoals ik.

Nadat ik de afspraken gemaakt heb, heb ik ook de e-mails gestuurd naar de twee deelnemers van het interview. Hiervoor heb ik ook al een semi-gestructureerde vragenlijst doorgestuurd tijdens het bespreken van het interview. Alsnog heb ik weer de vragenlijst opgestuurd omdat ik ervan uit kon gaan dat de tweede deelnemer die niet had gelezen aangezien de deelnemer met overleg van het bedrijf op korte duur op de hoogte was gesteld van het interview. Daar was de deelnemer in een kleine feedback moment na het interview blij mee dat ik er aan had gedacht. Na en voor het hosten van het interview heb ik de deelnemer nogmaals bedankt voor hun tijd en inzet in het interview en heb ik hun ook een fijne dag gewenst.

Bij het maken van de afspraken, en dus voor het hosten van het interview heb ik afspraken gemaakt wanneer ik verwachtte de resultaten van het onderzoek als draft versie zou opsturen. Ik heb aangegeven dit op vrijdag in te leveren. Hier heb ik mijn best voor gedaan om mijzelf ook aan de afspraak te houden. Het bedrijf heeft er achteraf op gereageerd om ook tot maandag open te stellen voor inzage. Uiteindelijk heb ik op vrijdag de eerste draft versie ingeleverd van het onderzoek en op maandag de tweede draft versie. Bij het inleveren van de tweede draft versie heb ik respectvol gevraagd of het mogelijk zou zijn om het onderzoek te publiceren en of het nogmaals voldoet aan hun verwachtingen. Daar heb ik overigens bij elke e-mail naar gevraagd om respect te tonen. Tenslotte heb ik met akkoord van het bedrijf het verslag op mijn blog gepubliceerd en een laatste aanpassing verwerkt in het verslag voordat ik het heb gepubliceerd.

Resultaten

Het resultaat van dit literatuuronderzoek en interview staat gepubliceerd in een los artikel op mijn blog. (Resultaat onderdeel 1 en 3 van de modulewijzer voor het sector verdiepen block)

Innovatieve oplossingen en adviezen voor het vernieuwen van ecologische onderzoeken van vleermuizen

Tenslotte heb ik op basis van dit onderzoek een concept bedacht dat bijna alle inzichten van mijn resultaten van het onderzoek omvat. (onderdeel 2 van de modulewijzer voor het sector verdiepen block)

Concept

Op basis van de resultaten uit mijn literatuuronderzoek en de resultaten van mijn interview ben ik tot het volgende concept gekomen door alle resultaten te convergeren in een concept.

De uitwerking van de resultaten van het onderzoek is een webapplicatie. In deze webapplicatie wordt mogelijk voor projectleiders, als administratie medewerkers als waarnemers mogelijk om ecologische veldonderzoek data aan te leveren, controleren, downloaden en bewerken.

Voor ecologische veldonderzoeken van vleermuizen is er data dat verzameld wordt door waarnemer onder begeleiding van de projectleiders. Deze data wordt voornamelijk opgestuurd via de mail. Dit gegeven biedt twee opties waarvan we in dit concept één uitwerking gaan bespreken.

Aangezien de huidige werkwijze binnen het bedrijf veel handmatige werkzaamheden vereist is het in een groeiend bedrijf van belang dat er in de toekomst een wijze komt om dit proces te automatiseren. Dat betekent dat er een oplossing komt op server niveau om automatisch zonder gebruiker handelingen de inkomende data te verwerken naar de juiste plek binnen de structuur van het bedrijf. De structuur daarvan is al bekend voor het bedrijf en dat is fijn aangezien die structuur aangehouden kan worden en indien aangescherpt. Dat is voor toekomstig werkzaamheden de taak. Maar in dit concept wordt huidige werkwijze meegenomen in het concept.

 

Technologische opbouw

In de huidige werkwijze sturen de waarnemers na een ecologisch project de data op naar een e-mailadres van het bedrijf. Hierbij vermelden ze in de titel als volgt:

Veldverslag – {projectnummer} – {Avond of Ochtend} {soort project ronde} {project ronde nummer} – {Locatie} – {datum}

De gedresseerde zijn altijd de eerste ontvanger, en in dit concept vormt een geautomatiseerd proces. Daarom noemen we de eerste ontvanger bijvoorbeeld bot@bedrijf.com, en de tweede ontvanger in de CC is de e-mail van de projectleider.

Daarna wordt er in het bericht van de waarnemers opnieuw informatie over het project meegegeven naast een traditionele groet en sluit zin. En in de bijlage van de e-mail komt altijd een word bestand met de waarneming gegeven, een GPX-bestand van waarneming locaties. Een foto met aantekeningen van de waarnemingen is optioneel om extra bijgeleverd te worden naast de verwerking ervan in het word-bestand, ook is het aanleveren van een audio opname ook optioneel indien get onduidelijk is om welke vleermuis het gaat.

Deze informatie is een vast formaat en wijze hoe de onderzoek data wordt opgeleverd.

Daardoor is het mogelijk om door middel van de ‘email listener2’ library toe te passen in het concept. Dit maakt het mogelijk om de data te verwerken op een webapplicatie waarmee de inhoud van een e-mail ontleed kan worden naar losse onderdelen. Op basis van de aangeleverde data kan er data-analyse gedaan worden waarmee het automatische proces de juiste stukken data kan verzamelen onder het juiste project nummer en ronde.

Het valideren van correcte inhoud van de e-maildata, kan ook door middel van deze library nagekeken worden.

Als alle waarnemers de correct de onderzoek data hebben ingeleverd dan krijgen de projectleider en werknemer verantwoordelijk voor het administreren van de onderzoek data een notificatie door het systeem dat alle data door alle waarnemers is ingeleverd.

Hierna kan een projectleider met eigen inlog gegevens inloggen op de webapplicatie.

De projectleider krijgt een overzicht te zien van alle projecten.

Elk project bevat zijn eigen project rondes overzicht waar alle data van verschillende waarnemers is verzameld.

De projectleider kan in het detailoverzicht van onderzoek data van waarnemers downloaden of bekijken.

In het overzicht van een projectronde waar alle data van waarnemers weergeven staat als een lijst, is het mogelijk voor projectleiders om alle GPX-bestanden te convergeren naar een nieuw bestand.

Dit nieuwe GPX-bestandbestand wordt aangemaakt op de server en is na het verwerken beschikbaar om te downloaden. Ook moet het mogelijk zijn om het aanmaken van dit bestand opnieuw uit te voeren zonder dat er meerdere bestanden ervan op de server komen.

Dit kan door middel van de library xml2 waarmee de bestanden met XML-format data uitgelezen en bewerkt kan worden. En door middel van de sf library kan de data als een object geëxporteerd worden doormiddel van de GPX driver van de xml2 package.

In het geval dat er een audio opname wordt meegegeven door een waarnemer dan is dit te zien in een status overzicht van aangeleverde data in het project ronde overzicht. Zo kan een projectleider makkelijk zien dat er een audio opname is aangeleverd voor nader onderzoek. De projectleider kan hiermee door middel van een connectie met een evolutionair neurale netwerk van RestNET50 met samenwerking van ImageNet op de webapplicatie een analyse uit te laten voeren om een daarmee te herkennen welke vleermuis het is. Het neurale netwerk draait op een aparte omgeving dan de webapplicatie.

De webapplicatie maakt gebruik van de MVC framework Laravel, hiermee is het mogelijk om op de server met samenwerking van de ‘e-mail listener2’ sommige bestanden op de server te zetten. Alle andere data kan naar de database. Met de ingebouwde filesystem van Laravel wordt het wel makkelijker om bijvoorbeeld foto’s en audiobestanden op te slaan.

Reflecties

Bronnen van dit onderzoek

Algemene vleermuis informatie

Hieronder staan vermelde links die mij verdere kennis en inzicht geboden hebben bij mijn literatuuronderzoek.

Hoary Bat – Kentucky Department of Fish & Wildlife

Barotrauma

Star Trek: How Birds Use Electromagnetic Cues to Travel

Study: Bats dying due to wind farms

Wind Turbines Killing Alarming Number of Bats: Scientists

Bats and Wind Turbines

Bat conservation and the engery transition: wind turbines kill mostly female and juvenile bats

Technologische Ontwikkelingen

Radar

Radar

Machine Learning

Support vector machine

Vleermuizen

World From Space: ‘How We Use Technology Inspired by Bats to See Water Availability in Fields’

Avian Radar System | Bird and Bat Mortality Mitigation Radar

Scientists Use Weather Radar to Track Bats

Detecting Objects with Invisible Waves: Using Radar, Sonar, and Echolocation to “See” – Carnegie Museum of Natural History

Ecologische onderzoek software

Turn Your Phone into a Bat Detector with the Echo Meter Touch 2

Software for Bat Call Analysis

BATLOGGER M

Bat Detector Recorders| Analysis Software

Automatic Bat Identification: Kaleidoscope Pro

Recommendations for using automatic bat identification software – News – Bat Conservation Trust

Echo Meter Touch Bat Detector

Wetenschappelijke Artikelen

Vermeld in mijn kritische literatuuronderzoek en in de post.

Innovatieve oplossingen en adviezen voor het vernieuwen van ecologische onderzoeken van vleermuizen