STARR Reflectie Literatuuronderzoek – Sector Verdiepen

Situatie

Vanaf 24 Januari ben ik actief bezig geweest met mijn literatuuronderzoek over ‘Innovatieve oplossingen en Adviezen voor het vernieuwen van ecologische onderzoeken van vleermuizen’.

Taak

Hiervoor heb ik literatuur onderzoek gedaan naar het onderwerp ecologische onderzoeken van vleermuizen. Hiervoor heb ik een onderzoeksvraag opgesteld uit het probleem/context. Ik heb verschillende wetenschappelijke artikelen geselecteerd op relevantie en op datum. Vervolgens heb ik het document uitgewerkt door een samenvatting te geven van de verschillende wetenschappelijke artikelen. Daarna heb ik de wetenschappelijke artikelen met elkaar vergeleken en kritisch tegen het licht gehouden op basis inhoud. Ook heb ik de resultaten van het interview verwerkt in het onderzoek geanalyseerd en besproken welke concrete punten uit de resultaten bekend werden. Achteraf heb ik een antwoord gegeven en suggesties van oplossingen geboden op de onderzoeksvraag op basis van mijn resultaten in het onderzoek.

Resultaat

Ik heb veel relevante onderzoeken kunnen vinden op basis van mijn onderzoeksrichting. Hierbij heb ik moeten selecteren op basis van technologische ontwikkelingen. Ik heb daarom ook genoeg artikelen kunnen vinden op recente publicatie periodes. Het doornemen en samenvatten van de wetenschappelijke artikelen gaf mij een beter begrip van de inhoud. Daarna heb ik de artikelen kritisch tegen het licht kunnen houden in de bespreking van resultaten van het onderzoek. Ook zijn de resultaten van het interview van grote toepassing geweest in het onderzoek. De resultaten daarvan zijn ook vermeld in het onderzoek. Tenslotte zijn er een concrete antwoorden en suggesties vermeld in de conclusie en is er ook nog ruimte voor vervolgonderzoek.

Reflectie

Aangezien de deadline en periode waarin ik werkzaamheden heb verricht voor dit onderzoek zijn sommige onderdelen van dit onderzoek zeker deels te mager. Er was genoeg informatie te vinden over de onderwerpen alleen is er te weinig tijd geweest om dit allemaal te doorgronden. En heb ik een uiteindelijk een selectie moeten maken wat wel en niet relevant was binnen de tijd mij ter beschikking was om ook te kunnen analyseren en bespreken in een degelijk literatuuronderzoek. Daarom ben ik zeker ook van bewust dat vervolg onderzoek in dit onderwerp zeker lijden tot nog betere resultaten en een iets breder zicht op de technologische ontwikkelingen binnen het onderwerp. Hier was zeker te weinig tijd voor in dit geval.

Wel ben ik tevreden met de inhoud van het onderzoek, de wetenschappelijke artikelen zijn op zichzelf vrij complexe onderzoeken om te doorgronden. Hievoor heb ik veel extra onderzoek moeten doen om extra zicht en begrip te vormen over de onderwerpen zodat ik ze kritisch tegen het licht kon houden.

Verder heb ik ook resultaten van het interview verwerkt in het onderzoek en dit heeft mij meer inzichten geboden in het schrijven van mijn conclusie. Alleen zou ik in een situatie van meer tijd ter beschikking er wel voor hebben gekozen, om de resultaten via een conventionelere manier door middel van coderen van een interview hebben uitgewerkt.