Het effect op pesticiden op andere dieren

Het effect van pesticiden op andere dieren

Het overgrote gedeelte van de Nederlandse landbouwgrond wordt besproeid met pesticiden. 85% tot 95% van deze actieve stof lekt uit het milieu in. Er ligt dus bij wijze van spreken “een deken van gif” over onze landbouwgrond.
Deze giffen hebben negatieve effecten op verschillende dieren:
Allereerst de bijen. Onderzoekers hebben 18 bijen kolonies in verschillende gebieden gevolgd, zij hebben 12 van deze kolonies blootgesteld aan realistische hoeveelheden pesticiden. Aan het eind van het jaar waren 6 van deze 12 kolonies verdwenen.
Vogels hebben ook last van de pesticiden. Deze stoffen tasten het richtingsgevoel en het evenwichtsgevoel van de vogels aan waardoor zij meer moeite hebben bij bijvoorbeeld migraties. Bovendien is er in verschillende gebieden het grondwater gemeten. Bij gebieden waar 20 nanogram imidaclopride (een veelgebruikt bestrijdingsmiddel) per liter in het grondwater werd gevonden zag men een daling van 3,5% per jaar in de vogelpopulatie. Ook is er simpelweg veel minder voedsel voor vogels doordat veel van de insecten worden uitgeroeid.
Ten slotte is er uit een onderzoek gebleken dat zelfs de mens deze giffen binnen krijgt. Neonicotinoïde, de meest gebruikte soort bestrijdingsmiddelen, lijkt qua chemische structuur erg op nicotine. Uit dit onderzoek bleek dat de mens gemiddeld 1,5mg van deze giftige stof binnenkrijgt, dit terwijl er maar ongeveer 1mg in een sigaret zit.

 

pesticiden_15992480_00336e43dd916fe960cb3c6fdc060e61278ca3be

You must be logged in to post a comment.