Zes maanden later

Na zes maanden staat hij er; de Grutto Nachtauto!

Met infraroodlampen en camera’s staat deze auto symbool voor een nieuwe kijk op de manier waarop wij met de natuur omgaan. Wij zijn begonnen met onderzoek te doen naar allerlei verschillende manieren waarop wij iets konden betekenen voor de natuur. Dit bleek een lange lijst te zijn, waar de nodige afbakening bij nodig was.

Juist uit die grote lijst, hebben wij een onderwerp gekozen dat, ondanks de naam doet vermoeden, onderbelicht is gebleven. Lichtvervuiling is dan ook gelijk een probleem dat wij niet met z’n drieën in een keer op kunnen lossen. Maar toch zijn wij als CMGT’ers buiten ons vertrouwde vakgebied gestapt, en hebben we voor een Rotterdamse aanpak gekozen: “dan gaan we dat toch gewoon bouwen?!”.

Na te stellen dat wij alle verlichting langs de snelweg uitschakelen, hebben wij een prototype ontwikkeld voor een auto die geen zichtbaar licht nodig heeft om te navigeren. Met infrarood licht verstoren wij de natuur niet, maar het heeft net wat meer haken en ogen dan normaal licht voordat het toepasbaar is. Iets waar wij ons vol op gestort hebben de afgelopen maanden. Juist met die aanpak, hopen wij een vonkje over te kunnen brengen op anderen. Wij begrijpen ook dat ons concept nog niet de weg op kan, maar wij hopen minstens op een wederzijds begrip dat de huidige situatie ook niet houdbaar is.

Door die twee standpunten samen te voegen, kunnen wij met elkaar een passende oplossing bereiken. Als dat lukt, dan is ons concept geslaagd.

Technologie heeft al jarenlang een rol gespeeld in de verstoring van de natuur, op veel verschillende manieren. Nu wordt technologie mondjesmaat meer en meer gebruikt om die rol om te draaien, of op te heffen. We proberen om de effecten terug te draaien, of zoveel mogelijk te minimaliseren, of op te heffen door iets goeds terug te doen.

In de toekomst zien wij dit anders voor ons. Waar technologie nu nog een pronkstuk is, of soms een ondergeschoven kindje afhankelijk van het belang, zal het in de toekomst de bepalende factor worden. Wij kunnen als mensen reflecteren, maar dat betekent onlosmakelijk dat wij eerst de fouten moeten maken voordat we ervan kunnen leren. Dat eerste hebben we nu gedaan, laten we dan nu de knop omgooien. Waar producten nu nog een keurmerk krijgen als zij aan milieueisen voldoen, zullen ze in de toekomst simpelweg niet meer in de schappen komen als zij niet 100% milieuvriendelijk zijn.

Dit is al enigszins aan de gang; vanaf 2025 mogen er geen nieuwe benzineauto’s meer verkocht worden in Nederland. Als dit plan doorgaat, dan zijn we onherroepelijk een nieuwe pad ingeslagen.

You must be logged in to post a comment.