Retrospective sprint 2

Voor sprint 2 kregen we een nieuwe opdracht uitgelegd; maak met gebruik van sensors en internet of things een prototype van een robot waarmee je een probleem in een door jou gekozen sector verhelpt. Hiervoor moesten we gebruik maken van de robot die we vorig week hadden gemaakt voor de robot battle. De verschillende sectoren waaruit we mochten kiezen waren: Winkels, Musea en Zorginstellingen. We moesten als groepje samen een sector kiezen om te doen.

Omdat we bij zorginstellingen niet zo veel inspiratie konden vinden besloten we voor winkels te gaan. Na een tijdje gebrainstormd te hebben en overlegd te hebben met m’n broer, die nu zo’n 6 jaar full-time bij een winkel werkt (ik zelf 2,5 jaar), kwam ik op een idee. Omdat je vaak vrij druk bent met klanten en andere werkzaamheden in de winkel kan het wel eens voorkomen dat een product niet meer in de schappen ligt terwijl je het wel op voorraad hebt. Hiervoor wilde ik een oplossing bedenken dat het schap kon waarnemen of er nog een product in lag en met die informatie dan iets doen.

Uiteindelijke werking

Toen ik mijn idee bedacht had dacht ik na over hoe ik het ging vormgeven. Het moest natuurlijk een winkelschap worden, maar hij moet wel mogelijkheden hebben om waar te nemen of er nog een product was. Daarom leek het mij een goed idee om een druksensor te gebruiken. Ook moest het schap vervolgens d.m.v. iets kunnen aangeven dat het leeg was. Mij leek het super handig om hiervoor een app te ontwikkelen, waarnaar dan signalen vanuit de schappen kan worden verstuurd waardoor de werknemers die die app hebben een melding krijgen wanneer er een schap leeg is. Je zou deze schappen dan ‘ID’s’ kunnen geven waar je dan weer een naam aan kan verbinden, waardoor in die melding het product waar het om gaat ook vermeld word. Om dit in dit prototype toe te voegen bleek echter te hoog gegrepen en daarom besloot ik voor een design te gaan waarbij een lampje rood zou branden wanneer het schap leeg was.

Ik vond het eerst wel lastig een juiste druksensor uit te kiezen, omdat ik niet zeker wist of het zou werken met de adafruit. Toch had ik er vertrouwen in, en heb ik de druksensor besteld. Verder kon ik gebruik maken van alle materialen uit onze Circuit Playground doos, waaronder de LED.

Om de druksensor te laten werken heb ik hem met beide aansluitingen op de daarbij behorende polen van de batterij aangesloten, maar heb ik bij één van de 2 polen een splitsing gemaakt die aangesloten is op een van de analoge pins. Hierdoor kon ik de weerstand in de druksensor meten, en aan de hand daarvan de LED aan of uit te laten zijn. Dit heb ik gedaan met het volgende stuk code gemaakt met makecode.adafruit.com. Ik had geen idee wat ik voor weerstand moest invoeren, maar heb ‘Trial and error’ een bepaald punt gevonden die mij geschikt leek om in de praktijk te werken; niet te gevoelig maar zeker ook niet te ongevoelig. Ook had ik nog niet eerder iets analoog af laten lezen, maar vond het wel leuk om hiermee te experimenteren.

Verder heb ik de behuizing van mijn product van Lego gemaakt omdat ik niet precies wist wat de afmetingen zouden worden, en door Lego kon ik dat heel gemakkelijk later nog aanpassen. Dit was wel meerdere keren nodig en heb daarvan geleerd dat ik van te voren beter moet vaststellen wat de afmetingen van mijn hardware zijn. Verder heb ik geleerd hoe je een weerstand d.m.v. een analoge pin kan aflezen.

Ontwerp in actie!

Ik denk dat ik tijdens dit project wel redelijk goed bezig ben geweest. Toch wil ik volgende sprints proberen mezelf meer uit te dagen dan ik nu heb gedaan, omdat ik nu al snel vond dat het genoeg was. Door mezelf meer uit te dagen ga ik meer dingen leren en vind ik het ook leuker omdat ik dan het gevoel heb dat ik het echt ergens voor doe. Ik ga dit te bereiken door een op het eerste gezicht moeilijk ontwerp niet af te sluiten, maar meer onderzoek te doen hoe ik het resultaat ga bereiken.

Tijdens dit project hebben we niet zo heel veel direct samen gewerkt met het team maar toch merk ik wel dat ik met plezier de anderen kon helpen. Dit kon door daadwerkelijk met hun project te helpen, maar ook door gewoon te overleggen wat ze deden om ze zo eventueel een andere kijk op dingen te laten zien. Maar ook andersom was hun kijk op dingen erg leerzaam voor mij omdat ik hierdoor meer na ging denken over hoe je ook naar een probleem zou kunnen kijken. Vind het erg belangrijk om dit te bespreken met anderen, zowel binnen mijn team als buiten mijn team.

Foto’s van tijdens het verbinden van de hardware:

Mijn pitch over het product

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *