Week 38 – “Internet of Things”

Retrospective week 38

Maandag 16-09-19

Aan het begin van deze week kregen we de opdracht voor komende sprint uitgelegd. Maak met gebruik van sensors en internet of things een prototype van een robot waarmee je een probleem in een door jou gekozen sector verhelpt. Hiervoor moesten we gebruik maken van de robot die we vorig week hadden gemaakt voor de robot battle. De verschillende sectoren waaruit we mochten kiezen waren: Winkels, Musea en Zorginstellingen. We moesten als groepje samen een sector kiezen om te doen.

Onze voorkeur ging al vrij snel uit naar Zorginstelling, omdat je daar het meeste impact met je prototype kan hebben, en mensen echt kan helpen. We gingen dus onderzoek doen naar Zorginstelling. Na een tijdje gebrainstormd te hebben had ik het eerste idee; een zelfrijdend ziekenhuis bed, waardoor er geen zusters meer mee hoeven te lopen naast het bed. Dit bleek al vrij snel toch een minder goed plan omdat gebleken is dat veel patiënten het toch fijn vinden als er zusters mee lopen tijdens het vervoer.

Ons blad met de buildingblocks

Verder moesten we die dag ook een groot blad maken met daarop de buildingblocks die we deze CLE willen proberen te halen, of in ieder geval veel aandacht aan willen schenken. Voor mij waren dit: Doelgroep, Concept, Iron man en Pitch Perfect. Iron man, doelgroep en pitch perfect ben ik vastbesloten deze CLE te halen, maar ik ga ook proberen een heel eind te komen met Concept. Bijgevoegd een foto van het blad.

In de middag waren er 3 aaneengesloten speedcourses over de verschillende sectoren. Het was de bedoeling dat van ons groepje in ieder geval bij elke speedcourse iemand aanwezig was, en mee schreef voor de anderen. Zodoende koos ik samen met Furkan zorginstelling. Het was een vrij korte speedcourse (halfuurtje), maar toch kregen we wel wat nieuwe inspiratie voor deze sector. Na afloop van de speedcourse besproken we de verschillende courses met het team, en kwamen we tot de conclusie voor zorginstelling te gaan.

Woensdag 18-09-2019

Max en ik in de grote hal van het Erasmus MC

Vandaag gingen we aan de slag met de doelgroep voor ons project, waarmee we meteen bewijs konden verzamelen voor het buildingblock. Hiervoor mochten we de gehele ochtend de stad in om interviews af te nemen, en een impressie van de sector te krijgen. Hiervoor reisden mijn groepje en ik af naar het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis een vrij overweldigende indruk op mij, maar leek me ook wel leuk om in te mogen werken voor een ochtendje. Toen we echter aan de slag gingen en mensen probeerde te interviewen bleek dit erg lastig. Alle werknemers waren erg druk, of hadden pauze en wilden we daarom niet storen. De rondlopende leerlingen van de universiteit waren allen onderweg naar de les en konden we daarom ook niet spreken. We merkten dat dit een erg lastig sector was om een interview in af te nemen, en we hadden eigenlijk een afspraak nodig om dit te kunnen doen. Daar hadden we alleen te weinig tijd voor, en om deze ochtend toch nog productief te laten zijn besloten we om in ieder geval wat interview af te nemen in de sector Winkels. Hiervoor gingen we allereerst naar de Media Markt, waar ik een werknemer sprak die me wel wat wilde vertellen over zijn werk daar. (Bijgaand het geluidsfragment van het interview) Toen ik hierna een tweede interview wilde afnemen werd de supervisor er bij gehaald die ons vriendelijk maar vastbesloten uitlegde dat hij ons niet te woord kon staan. Ook dit heb ik opgenomen en is aan dit document bijgevoegd.

Na deze poging wilden we graag nog wat interviews doen bij de Coolblue aan het Oostplein. Daar aangekomen werd ons verteld dat ze het momenteel te druk hadden voor een interview, maar we een andere keer eerder op de ochtend terug moesten komen. Zonder al te veel successen moesten we terugkeren naar school.

Fragment van ons onderzoek in de Coolblue

Weer terug op de afdeling bespraken we de ochtend en kwamen we tot de conclusie dat zorginstelling toch wel een erg lastig onderwerp was. Daardoor gingen we over op ons plan B: Winkels. Hiervoor hadden we al meerdere ideeën zoals een robot die FAQ’s kan beantwoorden en mee kan lopen naar een product, of een druk sensor die je aan de hand van oplichtende lijnen op de grond de weg wijst richting de kassa, uitgang ect.

Verder was er ook die middag weer een speedcourse, dit maal over het programmeren van de adafruit. Om eerlijk te zijn vond ik deze speedcourse niet echt leerzaam, want ik wist alles wat we te zien kregen al doordat ik was gaan experimenteren met de adafuit. De speedcourse door het stadslab kon ik hierdoor niet bijwonen, maar Céline uit mijn groepje heeft alle belangrijke informatie aan ons doorgegeven.

De dag afsluitend bespraken we welke concepten iedereen in het groepje ging maken en stuurden we alle foto’s aan elkaar door.

Hier nog enkele foto’s van de dag:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *