Ken je kwaliteiten:

Je (h)erkent je sterke en zwakke punten binnen het opleidingsdomein zodanig dat je deze punten bewust aanpakt in je eigen ontwikkeling.

Sterke punten:

Ik ben erg gemotiveerd en hardwerkend als het erop aankomt. Ik wil altijd vanaf de start van een schooljaar al op schema liggen (het liefst zelfs voorliggen), want ik ben van mening dat een slechte start voor een slecht jaar zorgt.

Ik heb ook al programmeerervaring want ik had op mijn school Informatica 3 jaar lang, dus de programmeertalen HTML, CSS, PHP en een klein beetje Python kan ik redelijk goed mee overweg. Ik denk dat ik vooral in het het 1e jaar van deze studie hier voordeel aan heb.

Ik ben ook ambitieus, ik vind een goede carrière namelijk erg belangrijk en wil later ook niet afhankelijk zijn van iemand anders en dus voor mezelf kunnen zorgen. Dit pusht mij ook om hard te werken voor mijn studie, want ik wil later een goede baan natuurlijk. Dit is eigenlijk ook meteen een zwak punt van mij, maar daar kom ik straks op.

Ik vind dat ik ook goed in groepsverband kan werken, ik doe dat liever dan individueel werken, want met een groep krijg je verschillende ideeën die jouw eigen beeld weer kunnen verbreden.

Zwakke punten:

Helaas heb ik ook zwakke punten, de grootste is denk ik dat ik nogal stressgevoelig ben. Zodra ik iets niet weet of ik tijd te kort kom, ga ik stressen. Die stress kan soms dan ook aanhouden voor een lange tijd, wat soms ook mijn concentratie en werkhouding aantast.

Daarnaast vind ik mezelf niet heel erg creatief. Dit heeft ook weer met die stress te maken, want als mijn eerste idee dan niet lukt, dan stop ik met nadenken en kan ik dus geen alternatief verzinnen die minstens net zo goed is als mijn vorige idee. Dit merkte ik ook heel erg bij sprint 1 van CLE 1 (zie blog CLE 1.2). Ik denk echter wel dat ik bij deze opleiding mijn creativiteit kan ontwikkelen, dit was ook één van de redenen dat ik besloot toch voor deze studie te kiezen. Je kan niet overal goed in zijn, en ik hoop dat ik na deze studie kan zeggen dat ik wel creatief ben.

Als laatst kom ik terug op wat ik zei in mijn sterke punten, het hardwerkende gedeelte en carrière belangrijk vinden. Soms werk ik té hard en neem ik te weinig tijd voor mezelf. Ik hoop dat ik toch tijdens de studie de tijd kan vinden om eens lekker te kunnen zitten voor mezelf en niet aan school te werken of te denken.

Event:

Je hebt minimaal één branchegerelateerd netwerkevent bezocht (meetup, conferentie, e.d.) zodanig dat je aantoonbaar je vakkennis hebt vergroot.

Generation Discover, vrijdag 4 oktober 2019.

Ik ben samen met mijn projectgroepje naar het Generation Discover festival geweest in Rotterdam Ahoy. Dit event brengt vooral de ontwikkeling van technologie en wetenschap naar voren van de afgelopen jaren, en laat ook zien wat de mogelijkheden hiervan in de toekomst zijn.

Het was druk en het verbaasde mij ook hoe groot het hele evenement was, in het filmpje hieronder zie je een paar hoogtepunten van het evenement en ik zal deze verder toelichten.

Er waren heel veel activiteiten waar je aan kon deelnemen, zoals vliegen met een drone, een silent disco, voetbalactiviteiten (met Feyenoord aanwezig als partner) en nog veel meer.

Drone: het doel van deze activiteit was dat je de drone door de hoepels moest vliegen m.b.v. de ipad als controller. Klinkt makkelijk, maar ik zag (en op het filmpje ook) dat veel mensen hier moeite mee hadden. Drones zijn echter op dit moment erg “booming”, en worden naast het gebruik in het leger voor verkenning en spionage ook door de gewone mens steeds vaker gebruikt. Je kan er voornamelijk gave foto’s en video’s mee maken op plekken waar je zelf niet bij komt. Generation Discover had de drone tentoongesteld omdat de functie van de drone in de toekomst steeds meer gaat groeien, nu testen bezorgingsbedrijven al het pakketjes bezorgen met drones, en dit is maar één van de vele toepassingen die drones kunnen hebben in de toekomst.

Silent disco: uitgaan is iets wat vanzelfsprekend bij het studentenleven hoort, maar wat je steeds vaker ziet is een “silent disco” event. Dit houdt in dat je met z’n allen wel in de zaal staat, maar met koptelefoons op. Dit was ook een activiteit bij Generation Discover, en ik moet eerlijk zijn dat het er belachelijk uitzag. Iedereen zat met koptelefoons op te dansen, maar jij hoort de muziek natuurlijk niet. Zelf zie ik dit niet als de toekomst, want bij uitgaan hoort toch de lawaai in de club.

Voetbalactiviteit: in het filmpje zag je hoe een robotballetje m.b.v. de besturing op de ipad de voetballetje vooruit tikte. Je ziet steeds vaker dat de nieuwste technologie wordt gecombineerd met sporten, in dit geval is dat voetbal. Het zet nieuwe mogelijkheden open en verbreed de doelgroep dan ook, maar ook hier moet ik eerlijk zijn dat dit specifieke concept dat bij Generation Discover werd laten zien, niet heel succesvol zal zijn naar mijn mening. Het tempo lag gewoonweg te laag en bij sporten hoort dat vaak hoog te liggen. Daar vanaf gezien, kan het wel een goed voorbeeld zijn van hoe je robots met een sport kan combineren, en wellicht succesvol kan maken.

Voor de rest zijn we gaan kijken bij de Salt water race, dit waren races met autootjes die je zelf in elkaar kon zetten (partner Shell), en m.b.v. zout water kon laten rijden. Helaas vanwege de enorme drukte daar hebben wij zelf niet meegedaan. Ook was er nog een toespraak over technologie en hoe dit onze biologie kan beïnvloeden. De kernvraag was dan ook “zijn wij slim genoeg om te kunnen zien hoe slim dieren en planten zijn?” En zonder technologie valt hier niet achter te komen was de conclusie. Voordat we naar de uitgang vertrokken zag ik ook nog dat de TU-Delft aanwezig was met hun Eco-runner. Dit is hun waterstof gedreven raceauto, en hun doel is om te laten zien dat we nog lang niet de grenzen hebben bereikt van efficiëntie als het om de auto-industrie gaat.

Eco-runner

Al met al, was het een leerzame ervaring, waarin ik de technologieën van vandaag, maar ook van de toekomst heb gezien, wat mij enthousiast maakt. Ik denk dat we de grens van de potenties van technologie nog lang niet hebben bereikt, en dat heeft Generation Discover ook benadrukt. De ontwikkelingen in technologie is iets wat een continue proces is en als het ware een “lopende band” is (is geen einde aan). Maar elke keer als er iets nieuws komt op het gebied van technologie, is dat een prachtig resultaat dat ervoor bedoeld is om ons leven als mens leuker, makkelijker en innovatiever te maken. Zoals Generation Discover het mooi verwoordde, “de wereld van morgen, beleef je vandaag”.

Netwerk:

Je hebt een netwerk van externe contacten zodanig samengesteld dat deze contacten je verder kunnen helpen in je ontwikkeling.

Op reddit heb ik in de subreddit van Adafruit een vraag gesteld over iets waar ik zelf mee vastliep in CLE1 sprint 2. Ik vroeg of iemand iets wist van hoe ik het volume op mijn Circuit Playground Express kon verhogen (zonder set volume te gebruiken, die stond al op het maximale). Hier is ook op gereageerd door iemand (zie foto voor de reacties). Hiermee hoop ik naast hulp, ook contacten te kunnen leggen zodat ik ook in de toekomst weer bij hen terecht kan.

Daarnaast heb ik LinkedIn account aangemaakt zodat ik meer connecties kan leggen met mensen binnen en buiten mijn vakgebied. Ik heb bijvoorbeeld contacten gelegd met ICT-studenten, maar ook met collega’s van mijn vader waar ik tijdens de middelbare school stage liep (Deltares). In mijn profiel kun je zien wie mijn connecties zijn, wat voor werkervaring ik heb en wat mijn vaardigheden zijn. Zo krijg je een goed beeld van wie ik ben en wat ik kan, zodat hopelijk ook andere mensen binnen (maar mag ook buiten) mijn vakgebied een connectie willen maken met mij.

Hier de link naar mijn profiel, maar aan de linkerkant van mijn pagina kun je ook op de button klikken.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/noomi-weinberg-189827194/

Als laatst vertelde mijn peercoach (Lilian) dat er binnen de CMI-opleidingen een soort vereniging is die Dresscode heet. Dit is bedoeld voor vrouwen die toch wel in de voornamelijk mannelijke ict-wereld zitten, en die steunen elkaar dus ook door de studie heen. Daarnaast helpen ze je ook nog als je nog niet zo goed weet wat je in de ict wilt gaan doen en gaan ze ook op bedrijfsbezoeken om dus het netwerk te vergroten (goed voor dit block dus). Lilian zei dat hier later bij CMGT nog over gesproken wordt met de meiden in de studie, en ik ben dan ook geintresseerd om me hier bij aan te sluiten, want ik wil sowieso mijn netwerk vergroten en wat meer vrouwen om me heen in deze “mannelijke omgeving” is ook zeker niet overbodig. Heb verder niks tegen mannen hoor, kan juist goed met ze opschieten, maar soms heb je toch je eigen “soort” nodig 😉 .

Rolmodel:

Je hebt een superheld uit het domein van CMGT gekozen die jou weet te inspireren. Je kan goed onderbouwen hoe dit rolmodel jou inspireert.

Ik heb mijn broer Noah als rolmodel gekozen. Dit omdat ik altijd wel naar hem heb opgekeken als grote broer en hij is de voornaamste reden dat ik de interesses heb die ik nu heb en mij uiteindelijk naar deze studie hebben geleid. Noah is nu 22 jaar en studeert zelf Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Bij deze opleiding komt de nieuwste technologie naar voren, denk maar aan MRI-scans, CT-scan, röntgenscan, etc. In de samenvatting van MBRT staat dan ook: “Als je MBRT wilt studeren, is het belangrijk dat je een gezonde interesse hebt in techniek en ict.” Dus CMGT en MBRT hebben hiermee een verband. We hebben dus dezelfde interesses, maar zijn toch bij andere studies terechtgekomen, maar die studies hebben toch ook weer overeenkomsten met elkaar. Het grootste verschil is dat MBRT zich vooral ook met mensen en de gezondheidszorg bezighoudt en CMGT doet dat weer minder.

Het is misschien handig om te weten welke interesses ik en mijn broer dan delen, dan krijg je ook een beter beeld waarom Noah mijn rolmodel is. Dan is wat informatie over mijn verleden ook wel weer handig. Sinds ik 5 jaar oud ben, zijn mijn ouders gescheiden en de omgangsregeling was een week bij mijn moeder en een week bij mijn vader (nu woon ik volledig bij mijn vader). Bij mijn moeder was de sfeer lang niet altijd even goed en ik had dan ook vaak ruzie met mijn moeder. Mijn tweelingzus werd vaak dan ook voorgetrokken door mijn moeder en hierdoor eindigde ik vaak met mijn broer boven in zijn kamer. Mijn broer had toen der tijd een Playstation 2 en dan zou ik altijd naast hem zitten en meekijken. Op een gegeven moment liet mijn broer me ook zelf spelen op de Playstation 2 en hier had ik altijd heel veel plezier in, ik weet nog dat één van mijn eerste spellen FIFA 07 was (ik was toen 6/7 jaar oud) en gamen was voor mij dan ook een ontsnapping aan de nare situatie bij mijn moeder. Hieruit komt ook mijn enorme enthousiasme van voetbal, en zo zie je ook heel erg dat ondanks ik een tweelingzus heb, we heel erg van elkaar verschillen qua interesses en ik daarin veel meer op mijn broer lijk. Maar ook nadat ik bij mijn vader ging wonen, bleef gamen voor mij een grote hobby en kwamen er nog een Wii, Playstation 3 en 4 bij.

Door mijn interesse in gamen ben ik ook achter deze studie gekomen. Ik wist heel lang niet wat ik wilde doen en had ook veel gesprekken met mijn decaan op de middelbare school. Ze vroeg naar mijn interesses en dat waren dus voetbal en gamen (bij voetbal kwamen er sportopleidingen uit, maar dit leek mij uiteindelijk toch niet de juiste keuze). En bij gamen kwam dus onder andere CMGT uit. Ondanks dat ik bij de open avond erachter kwam dat deze studie zeker niet alleen maar met games te maken heeft, trok het me wel aan. Doordat mijn broer mij dus geïntroduceerd heeft in de gamewereld, ben ik indirect bij CMGT terechtgekomen. Hierom is Noah mijn rolmodel, maar ook omdat het een fantastische broer is 😉 .

Online presence:

Je hebt je online geprofileerd en gemanifesteerd (online presence) via het delen van applicaties / code snippets / tutorials. Je draagt actief bij aan de online tech-community en bent hierdoor zichtbaar als aankomend professional voor externen.

Om mee te beginnen, heb ik voor elk van deze websites die hieronder genoemd staan een button gemaakt die je aan de linkerkant van mijn website kan terugvinden (m.u.v. Stackoverflow). Zo kan je makkelijk en overzichtelijk bij die websites terechtkomen.

Twitter:

Ik heb als eerst een Twitter account aangemaakt dat specifiek bedoeld is om mijn CMGT voortgang mee te profileren. Ik wil hiermee aan de buitenwereld laten zien wat ik tijdens de studie doe (en vooral leer), en dan hoop ik ook dat andere mensen die mijn posts zien iets ervan leren of misschien zelfs geïnteresseerd raken in ons vakgebied. Ik zal de pagina zowel in het Nederlands als in het Engels bijhouden, zodat ik een internationaal en dus groter publiek kan aantrekken.

Link: https://twitter.com/nw_cmgt

(Of zie Twitter button).

YouTube:

Ik heb daarnaast ook mijn YouTube account gebruikt om filmpjes zoals pitches, speedcourses, lesopdrachten en projecten op te zetten zodat mensen dit openbaar kunnen zien en ik het zelf ook makkelijk kan terugvinden wanneer dat nodig is.

Link: https://www.youtube.com/channel/UC-fs1GUiIihVKXbOw617Q3g?view_as=subscriber

(Of zie YouTube button).

Reddit:

Zoals in het stukje Netwerk te zien was, heb ik ook een Reddit account aangemaakt om daar mijn vragen kwijt te kunnen over eventuele problemen waar ik tegenaan loop tijdens een project.

Link: https://www.reddit.com/user/noompje1000

(Of zie Reddit button)

Stackoverflow:

Ik heb ook nog een Stackoverflow account aangemaakt als laatst, ik heb hier alleen nog niet zo heel veel mee gedaan. Dit komt omdat we pas net een paar weken bezig zijn met de studie en ik dus nog niet zo goed weet wat ik zou moeten vragen op stackoverflow. Ik weet wel zeker dat ik er gebruik van ga maken gedurende de rest van het jaar.

Link: https://stackoverflow.com/users/12201375/noomiweinberg

Follow View Follow Follow