Proactief

Je bent na afloop van Retrospectives actief aan de slag gegaan met de feedback en hebt aantoonbaar gemaakt dat er op basis hiervan persoonlijke ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Ik ben gisteren (21 januari) voor de laatste keer langs geweest bij mijn opdrachtgever. Hierin gaf mijn opdrachtgever aan dat die uiterst tevreden was met mijn reserveringssysteem en gaf in zijn eigen woorden aan dat hij “niet had verwacht dat een eerstejaars student een compleet werkend afsprakensysteem kon maken”. Zelf had ik dit dan ook niet verwacht, tenminste niet het resultaat dat er nu staat. Ik ben dan ook erg blij met resultaat en heb gemerkt dat ik wel verder ben dan alleen een beginner met PHP. Het is fijn om bij elke sprint te zien dat ik steeds verder ben gekomen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Bij sprint 1 was ik nog niet eens bezig met het programmeergedeelte, maar met de voorbereidingen (debrief, user stories, persona, wireframes). In sprint 2 ben ik begonnen met het programmeren en ik had hier in het begin ook echt moeite mee. Ik heb vaak de hulp van internet en docenten/peercoaches in moeten schakelen, maar ik merkte wel dat hoe verder ik in het project kwam en meer begon te wennen (en te leren) van PHP, dat ik minder vaak hulp hoefde in te schakelen. Het is niet erg om wat te vragen aan iemand, maar ik was wel blij dat ik uiteindelijk ook veel zelf kon oplossen. In het bijzonder was de feedback van Bob aan het begin van sprint 3 belangrijk voor mij. Het (af)maken van de edit pagina wilde niet helemaal lukken, en het lag allemaal maar aan één teken (een sterretje bij een query) die er niet hoorde te staan. Bob gaf als tip om dan ook echt je code meerdere keren echt goed door te lezen, want ik was dus een halve dag kwijt door dat ene tekentje. Sindsdien doe ik dat ook, en ik merk dan ook dat het tijd bespaart, maar je ook je code steeds beter gaat begrijpen door het vaker door te lezen. Hieronder heb ik het uiteindelijke resultaat visueel gemaakt (alle pagina’s)

reserveringssysteem
loginsysteem
adminpagina
edit pagina


Communicatie

Je hebt je beoogde- en daadwerkelijke ontwikkeling, ook op basis van Retrospectives, leesbaar gedocumenteerd op je blog en daarmee de lezer overtuigd dat er voldoende persoonlijke ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Ik heb na elke CLE-les een blog gemaakt (ook toen ik ziek was) waarin ik aangeef wat ik heb gedaan en nog wil gaan doen. Ik heb daarnaast veel samengewerkt met mijn projectpartner Merve, zij hielp mij vooral met stukjes code waarop ik vastliep en ik hielp haar vooral met taalfouten. We vulden elkaar goed aan en het was daarnaast ook erg gezellig om samen te werken. Ik heb ook veel samengewerkt met Eva en Inci, vooral met elkaar helpen met stukjes code (vooral bij de edit pagina). Samenwerken met klasgenoten heeft mij heel erg geholpen op beter inzicht te krijgen op wat ik verkeerd deed, want we gaven elkaar niet zomaar de code, we gingen er altijd samen doorheen om te kijken wat het allemaal deed. Ik deed dit vooral ook bij Merve en Eva, het was mijn bedoeling om hun te laten inzien waarom hun code dan fout was, en meestal zagen ze dan ook zelf al de oplossing voordat ik het ging zeggen. In mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik dan ook gemerkt om niet gelijk een code zomaar over te nemen van iemand of van internet, maar om echt zelf te kijken of je het begrijpt en anders aan iemand uitleg te vragen (docenten of klasgenoten).


Professionaliteit

Op welke wijze verloopt het contact tussen jou en de opdrachtgever? Hoe kritisch ben je op eigen handelen en sta je open voor feedback van anderen (opdrachtgever, peer-teamgenoten, docenten, web-expert?)

Het contact tussen mij en mijn opdrachtgever liep in het begin een beetje stroef (zie retrospective sprint 1), maar loopt sinds sprint 2 prima. We hebben eigenlijk alleen maar contact via de mail (zie screenshots), en hij reageert meestal binnen 24 uur wat wel fijn is (en anders kan ik desnoods altijd bellen). Wat je wel ziet, is dat die kort en bondig is met zijn antwoorden, maar dat is begrijpelijk, want hij heeft het ook druk met werk natuurlijk. Over het algemeen had mijn opdrachtgever weinig feedback op mijn systeem, hij gaf ook aan onder de indruk te zijn van het eindresultaat. Ik denk ook dat de weinige feedback deels komt doordat hij zelf niet zo bekend is met programmeren, maar hij kwam wel altijd geïnteresseerd over als ik de code en de werking ervan aan het uitleggen was. Maar de feedback die hij gaf (overzichtelijker maken van de gemaakte afspraken pagina in sprint 2), ben ik dan ook echt mee aan de slag gegaan. Ik merk enorm verschil als ik nu terugkijk op het project als het om open staan voor feedback gaat. Ik sta altijd wel open voor feedback, maar ik merk dat ik sinds sprint 3 er nu ook echt wat mee doe (en ervan leer). Vooral dus bij de feedback van Bob (eerder genoemd bij Proactief), heb ik dat echt opgepakt en ik merk dat dat alleen maar in mijn voordeel kan zijn (tijd besparen in dit geval). Ik vind kritiek ontvangen altijd wel lastig, want ik wil vaak alles in één keer goed hebben, maar ik realiseer me dat dat niet kan. Dus het beste wat ik dan kan doen voor mijzelf is feedback ontvangen (door vragen te stellen aan docenten/klasgenoten), en hiermee aan de slag gaan.

email naar opdrachtgever
email van opdrachtgever

Categorieën: CLE 2Sprint 3

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow View Follow Follow