Proactief:

Je bent na afloop van Retrospectives actief aan de slag gegaan met de feedback en hebt aantoonbaar gemaakt dat er op basis hiervan persoonlijke ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Aan de hand van de gesprekken tijdens sprint 1 met mijn coach Jurgen en peercoach Lilian ben ik aan de slag gegaan met de feedback hiervan. Eerst wilde ik mijn interview voor mijn opdrachtgever laten controleren door Jurgen, de feedback hieruit was dat ik onnodige vragen bij de algemene vragen had staan en dit echt kort en krachtig moest houden (alleen de nodige informatie voor de achtergrond van mijn opdrachtgever). Daarnaast moesten mijn specifieke vragen meer ingaan op het reserveringssysteem zelf (dit gaf Niek ook aan bij ontwerpen). Daarna heb ik nog een gesprek met Jurgen gehad over mijn debriefing, hier moesten ook wat kleine aanpassingen op komen. Ik had bij ontwerpen geleerd dat er 12 punten (achtergrond opdrachtgever, project details, drivers, doelgroep, concurrenten, tone-of-voice, boodschap, look & feel, (technische) details, mensen, planning & budget en overig) bij een debrief horen. Na het gesprek met Jurgen leerde ik dat ik niet al deze punten per se er in hoefde te zetten. Het kopje concurrenten en mensen was niet heel relevant bleek ook uit het interview dat ik daarvoor had gehad met mijn opdrachtgever. Jurgen had geadviseerd om deze 2 kopjes dan ook weg te halen en het doelgroep kopje verder uit te werken. Als laatst heb ik nog een gesprek met Lilian gehad over de interviews met de doelgroep. Hieruit werd duidelijk dat ik er 3 moest hebben en dat de opdrachtgever niet meetelt (dit wist ik nog niet). Het resultaat van het interview (met de opdrachtgever) en de debrief staan staan hieronder.

interview opdrachtgever deel 1
interview opdrachtgever deel 2
debrief deel 1
debrief deel 2
debrief deel 3


Communicatie

Je hebt je beoogde- en daadwerkelijke ontwikkeling, ook op basis van Retrospectives, leesbaar gedocumenteerd op je blog en daarmee de lezer overtuigd dat er voldoende persoonlijke ontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Ik ben dus begonnen met het opstellen van het interview van mijn opdrachtgever. Ik had hier al enige ervaring mee (middelbare school), maar had nog wel hulp nodig (zie kopje hierboven over gesprek met Jurgen). Hetzelfde gold voor het interview voor mijn doelgroep, deze had in grote lijnen dezelfde opzet als het interview voor mijn opdrachtgever, alleen waren de vragen meer gericht op het inzicht krijgen op de doelgroep. Hiermee kon ik een persona opstellen (zie foto hieronder), dit houdt in dat je de karakterisering en gedrag van een fictief persoon beschrijft die binnen jouw doelgroep past van jouw opdrachtgever. Ik wist eerst helemaal niet wat een persona was of wat dit inhield, maar bij de les ontwerpen heb ik dit geleerd (en het was gelukkig niet zo moeilijk 😉 ). Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je een goede debriefing moet opstellen (m.b.v. ontwerpen, een speedcourse en het gesprek met Jurgen). Ik wist wel ongeveer wat een debrief inhield, maar niet genoeg om er zomaar eentje op te stellen, dus de hulp hierbij was meer dan welkom. Als laatste heb ik deze sprint nog een begin gemaakt aan het reserveringssysteem zelf. Tijdens programmeren heb ik geleerd hoe arrays met PHP werken en hoe de superglobals GET en POST werken. Hiermee kan ik in ieder geval al een formulier opstellen. Ik heb alleen wel moeite met de database opzetten en hoe dat werkt, dus ik loop nu wel een beetje vast met het programmeergedeelte, maar ik ga hulp vragen aan klasgenoten en docenten (en vandaag naar een speedcourse over databases). Ik hoop daarna verder te kunnen aan de reserveringspagina, want ik wil niet achterlopen op mijn schema.

persona

Professionaliteit

Op welke wijze verloopt het contact tussen jou en de opdrachtgever? Hoe kritisch ben je op eigen handelen en sta je open voor feedback van anderen (opdrachtgever, peer-teamgenoten, docenten, web-expert?)

Het contact tussen mij en mijn opdrachtgever is redelijk. Het eerste contact was toen ik met mijn vader langsging om te vragen of hij mijn opdrachtgever wilde zijn, ik moest toen wel duidelijk communiceren wat het project inhield want dit begreep mijn opdrachtgever eerst niet helemaal (wat voor rol hij zou spelen en hoe serieus het project was). Nadat we allebei akkoord zijn gegaan heb ik daarna mijn interview en debrief opgesteld en heb ik telefonisch een afspraak gemaakt om langs te gaan hiervoor (dit is standaard de manier waarop wij hebben afgesproken contact te houden). Dit verliep allemaal soepel en we zijn allebei akkoord gegaan met de voorwaarden in de debrief. Waarom is het contact dan redelijk en niet goed? Dat komt eigenlijk door afgelopen maandag, ik belde mijn opdrachtgever op om te vragen of hij nog klanten had voor mijn interview voor de doelgroep. Hij was heel vaag en leek niet helemaal te begrijpen wat ik bedoelde, terwijl ik vrij duidelijk was wat ik nodig had. Ik moest uiteindelijk mijn nummer doormailen naar hem en hij zou dan verder kijken. Ik ben gisteren opgebeld door een bedrijf uit Delft (kon niet opnemen dus later teruggebeld) en ik dacht dat dit een klant zou zijn van mijn opdrachtgever, maar de persoon aan de telefoon kon zijn “collega” die dus waarschijnlijk de klant was, niet bereiken (daarna ook niks meer gehoord). Ik vond het allemaal heel vaag en vandaar dat ik het contact redelijk vind tussen mij en mijn opdrachtgever. Tijdens het gesprek met mijn opdrachtgever (met het interview en de debriefing) gaf hij aan dat hij nog een andere opdrachtgever voor mij zou hebben, ik heb echter gezegd dat ik nu al te ver in het proces zit van dit project om zomaar van opdrachtgever te veranderen, dus ik heb deze feedback van mijn opdrachtgever genegeerd. Normaal gesproken doe ik dit niet, zoals in het eerste kopje beschreven neem ik zeker de feedback mee van Jurgen, Lilian en ook van de lessen ontwerpen en programmeren. Ik ben dus vrij open als het op feedback aankomt, alleen ik vind ook dat ik voor mezelf realistisch en kritisch moet blijven. Bij de feedback van mijn opdrachtgever vond ik het geen slimme keuze om van opdrachtgever te veranderen, en dan blijf ik ook bij mijn keuze.

Categorieën: CLE 2Sprint 1

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow View Follow Follow