Restrospective 1.3

Leerstrategie

Wat was je aanpak om nieuwe dingen te leren en wat was het resultaat? Wat kan beter of anders?

Voordat het project in sprint 3 geïntroduceerd werd heb ik aan Dieuwertje gevraagd of ik alvast mocht weten wat we zouden gaan doen. Mijn plan was om deze informatie te gebruiken om een brainstormsessie voor te bereiden. Ik heb toestemming aan mijn team gevraagd en ze gingen er mee akkoord.

Aan de hand van het eindresultaat hebben we besloten om een taakverdeling te maken. Ik had al erg veel ervaring met het aansturen van hardware en het maken van pagina’s. Dus koos ik ervoor om de casing te maken. Ik vind ontwerpen leuk en ik wilde meer leren over hoe je je ontwerp kunt realiseren. Ik wilde weten hoe je zelfstandig een lasersnijder aanstuurt en heb daarbij ook de 3d printer gebruikt.

Mijn doel was om zo veel mogelijk zelf te doen op gebied van het lasersnijden. Dit is mij dan ook gelukt. Ik heb enige hulp gevraagd aan Stuarts, maar heb grotendeels wel zelf gedaan . Ik begon met een ontwerp maken op fusion 360. Dit ging vrij goed en binnen ongeveer 1-2 dagen had ik het af. Ik moest nu het ontwerp exporteren naar Adobe Illustrator. Dit was nog een heel gedoe. Het koste me veel tijd en heb er daarom ook voor gekozen om een casing te maken via flexbox. Door de tijdsdruk had ik niet genoeg tijd om te begrijpen hoe je het ontwerp van Fusion 360 in Illustrator krijgt. Vandaar dat ik heb gekozen voor het alternatief. Achteraf heb ik opgezocht hoe het moet en nu weet ik het voor de volgende keer. Het ontwerp dat ik in illustrator heb geïmporteerd en aangepast vanaf flexbox is hieronder te zien, maar eerst een schets op papier:

Het ontwerp maken ging vrij makkelijk. Het lasersnijden daarentegen duurde even voor het lukte. Door de drukte moest ik erg lang wachten. Ik had dit beter kunnen aanpakken door eerder te beginnen met het ontwerp zodat ik ook eerder kon lasersnijden. Omdat ik dit niet gedaan heb, moest ik op het laatste moment lasersnijden en kwam ik in tijdnood.

Reflecteren

Je hebt op je Blog gereflecteerd op het werk dat je tijdens deze sprint uitgevoerd hebt, waardoor jouw ontwikkeling inzichtelijk geworden is.

Kort  samengevat heb ik in de afgelopen sprint de taken gehad om een brainstormsessie voor te bereiden en leiden, casing ontwerpen en maken en de wapens 3d printen.

De brainstormsessie heb ik goed aangepakt door het voor te bereiden. Ik heb twee dagen van te voren aan Dieuwertje gevraagd waar het project over gaat waardoor ik weet waar de creatieve sessie over moet gaan. Vervolgens ben ik op internet gaan zoeken naar verschillende creatieve sessies. Ik koos vervolgens een methode waarvan ik vond dat die het meest paste bij het onderwerp. Wat slim van me was is dat ik heb genoteerd op een spiekbriefje wat de stappen zijn van het proces en ernaast wat ik nodig heb om de sessie te begeleiden. De sessie zelf verliep erg goed. Ik had veel aan het spiekbriefje en zo konden we effectief gebruik maken van de tijd die we hadden om de creatieve sessie te houden. Ik heb na de brainstorm aan mijn teamgenoten gevraagd wat ze ervan vonden. Dit was een van de eerste keer dat ze een brainstormsessie hebben gehouden en het verbaasde ze dat je in zo een korte tijd tot een relatief goed idee kan komen. Hieruit maakte ik op dat ik het goed gedaan had. Ik heb goed voorbereid zodat deze sessie zo goed mogelijk kon verlopen. Ik heb deze sessie deels geblogt. Deze post kan je zien door hieronder te klikken.

Blog

Bij het maken van mijn schets die ik eerder in deze post heb laten zien, heb ik regelmatig feedback gevraagd aan mijn teamgenoten. Ik heb dit om verschillende redenen gedaan. Ik moest ten eerste weten of de groottes van bijvoorbeeld de gaten groot genoeg waren voor de sensoren etc. Daarnaast wilde ik feedback van ze hebben zodat we gezamenlijk tot een eindresultaat kunnen komen. Hierdoor riskeert ik niet dat ik de casing af heb en vervolgens niet goed blijkt te zijn.

Door mijn teamgenoten er bij te betrekken kan iedereen een beetje van zijn eigen ideeën voorstellen waardoor het eindresultaat er voor iedereen goed uit ziet. Hieronder zie je het eindresultaat van de robot:

We waren jammer genoeg geen eerste geworden maar vonden het wel hardstikke leuk om te doen. Onze samenwerking was goed en het contact in de groep was erg aanwezig. We waren via discord en whatsapp bereikbaar. Als het nodig was konden we elkaar altijd bellen.

Motivatie

Wat was je rol in het team, hoe heb je dat ingevuld en hoe heeft dit jouw leren beïnvloed?

Mijn taak was om het ontwerp van de robotcasing te maken en deze te realiseren. Het ontwerp zelf was in eerste instantie vrij snel gemaakt. Ik had wel wat problemen met het overzetten van de bestanden naar illustrator. Ik heb eerder in deze post verteld hoe ik dat uiteindelijk opgelost heb. Ongeacht het feit dat het maken van de casing niet heel soepel ging, heb ik er veel van geleerd. Ik weet nu hoe ik individueel de lasersnijder gebruik. Om dit te bevestigen ben ik van plan om binnenkort een badge te halen in het stadslab voor het gebruik van de lasersnijder.
Zodra ik deze badge heb gehaald weet ik voor mezelf ook zeker dat ik weet hoe het werkt.

Naast het doen van mijn taak, stond ik klaar voor mijn teamgenoten voor het geval ze vragen hadden. Ik stond open om feedback te geven en ontvangen. Door deze transparantie verlaag ik de drempel om goede ideeën te krijgen van mensen of te geven. Ik heb het gevoel dat op de manier dat ik mezelf opstelde, mijn teamgenoten zich gemakkelijk voelde en niet iets niet durfde zeggen. Door dat ik me goed voelde in het teamverband, had ik ook het gevoel dat mijn feedback op de anderen goed over zou komen. Dit was dan gelukkig ook wel het geval.

Doordat ik de mogelijkheid heb gehad om de casing te maken kon ik mijn Iron man block afmaken.

Om mijn rol te verduidelijken in de groep, heb ik een test gedaan die mij aangeraden werd door mijn CLE coach. Belbintest. Deze test laat zien wat voor rol jij binnen een team hebt.

Ik kreeg de meeste punten voor de rol “Voorzitter“. Volgens de site is dit iemand die een coördinerende rol heeft. De voorzitter betrekt iedereen bij het team en heeft de neiging om te zoeken naar overeenstemming binnen de groep. De persoon is niet snel bevooroordeeld en weet de meningen en opvattingen goed te verwoorden.

Ik kan mij goed in deze rol vinden. Ik probeer zo veel mogelijk mensen te betrekken bij het project. Daarnaast wil ik graag de meningen van iedereen weten zodat we met ze allen tot een compromis komen als het nodig is. Ik merk dat ik goed kan helpen als er onduidelijkheden zijn in de groep. Ik kan het idee van iemand goed vertalen als dat niet duidelijk is. Een nadeel van deze rol is dat er een kans is dat ik te veel aanwezig ben. Ik heb dit zelf nog niet gemerkt, omdat ik ervan uit ga dat dit wordt verteld als dit het geval is. Als laatst kan de voorzitter een onafhankelijke positie nemen, waardoor het makkelijker wordt om iedereen bij het team te betrekken. Ik merk dat ik dit vaak toepas zonder er over na te denken. Ik probeer zo veel mogelijk dingen vanuit een ander oogpunt te bekijken waardoor het makkelijker wordt om meerdere mensen te begrijpen.

Als tweede kreeg ik de rol “Zorgdrager“. Dit houdt in dat ik zou houden van duidelijke afspraken. Deze persoon is snel bezorgd en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit geeft de persoon vaak de neiging om de boel te willen controlleren. De zorgdrager kan als een controllfreak overkomen en kan vaak de neiging hebben om volgens het boekje te werken.

Ik zie mijzelf echt totaal niet als een “Zorgdrager“. Ik maak meestal zelf geen duidelijke afspraken en verwacht dit dan ook niet van anderen om bij mij te doen. Dit zorgt er zo nu en dan wel voor dat bijvoorbeeld mijn planning niet goed uitkomt. Ik probeer wel duidelijke afspraken te maken zodra ik denk dat het echt nodig is. Vooral in het team vind ik dit belangrijk, omdat je met meerdere mensen werkt. Ik krijg dan een verantwoordelijkheidgevoel zoals in de beschrijving van deze rol beschreven.
Ik heb ook niet de neiging om alles te controleren. Ik vertrouw graag mensen en als ik te horen krijg dat iets goed is dan vertrouw ik daarop.

Als derde kreeg ik de rol “Specialist” toegewezen. Deze rol past bij een persoon die graag ergens goed in wil zijn. De “Specialist” is onderzoekend ingesteld en werkt graag alleen. De specialist krijgt meestal veel vertrouwen van zijn teamgenoten. De specialist heeft vaak de neiging om zijn gebied af te willen bakenen.

Het enige wat naar mijn idee klopt van de hierboven genoemde beschrijving is het feit dat ik veel vertrouwen krijg van mensen. Ik heb gemerkt dat mijn teamgenote vertrouwen in wat ik moet doen. Daarnaast vertrouwen ze ook altijd op mijn hulp die ik bijna altijd kan bieden. Ik denk dat het klaarstaan voor hulp en de rol van “Voorzitter” deze vertrouwen stimuleert.

Ik heb gemerkt dat deze test erg effectief is geweest. Ik had niet verwacht dat er zo een accurate uitkomst uit gekomen is zoals de rol van de “Voorzitter”. Daarnaast vond ik dat de rol van “Specialist” totaal niet bij mij past. Ik heb slechts een punt waarmee ik mij kan vinden bij deze rol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *