Project: Een spel voor kinderen

10-15-2018

Meteen na het afronden van het vorige project kregen wij een nieuwe opdracht die we samen moesten uitvoeren met een ander groepje. In totaal waren we met 8 studenten. De opdracht luid; ‘Maak een kindvriendelijk spel voor kleuters. Gebruik hierbij exact dezelfde sensoren als je vorige project.’ Wij hebben besloten om ons vervolgens met een groepje te vormen die een druksensor en een ultrasonische sensor hebben gebruikt. Wij dachten hierdoor veel mogelijkheden te hebben.

In totaal beschikten we over twee lasersensoren, twee lichtsensoren, een ultrasonische sensor en een druksensor. Na het vormen van de groepjes stelden we elkaar eerst voor en hadden we voorgenomen om thuis na te denken wat de mogelijkheden zijn. Dezelfde dag hebben we alvast een takenverdeling gemaakt. Hierbij hebben we gelet op wat iedereen het meest kan leren en waar we elkaar mee kunnen helpen.

Dit is onze planning en takenverdeling.

 

15-10-2018

Vanaf vandaag kregen we te horen wie onze begeleider was en hebben we een kort gesprekje met haar gehad. Daarnaast hebben we een daily-stand up gedaan en verteld wat nou precies de bedoeling is. Vervolgens zijn we met ze allen gaan brainstormen over wat ons uiteindelijke idee word die we gaan uitwerken. Na een redelijk lange brainstormsessie zijn we uitgekomen tot een idee. Bij de brainstormsessie hebben we ons geïnspireerd door de vorige brainstormsessie. Hierdoor verliep het efficiënt en leuk.

We waren hier aan het eind gekomen van onze brainstorm.

Na de brainstormsessie had de helft van het groepje een gesprek. De andere helft  (inclusief ik) gingen ons verdiepen in ons deel van de opdracht.

 

18-10-2018

Vandaag zijn we begonnen met de groep opdelen in teams met dezelfde opdracht. Onder mijn opdracht verdeelde we weer kleine taakjes. Ik was verantwoordelijk voor de hardware. Iemand anders voor de software. Een ander teamlid ging mijn helpen en ik diegene als ze het niet begreep.

Hier waren we eindelijk klaar met het aansluiten van de lichtsensoren.

Na het aansluiten van de lichtsensoren hebben we de laser aangesloten en de waardes ingesteld. We merkten al dat het een probleem zou zijn om, elke keer als we hieraan werken, het hele circuit in elkaar te zetten. Hierom heb ik dus besloten om thuis een circuit te maken via internet zodat we gemakkelijk kunnen kijken hoe het in elkaar zat.

Dit is het stroomcircuit dat ik thuis heb gemaakt.

 

29-10-2018

De eerste dag na de vakantie. Iedereen ging weer verder waar die mee bezig was. Het was weer even in komen en het duurde daarom even voordat we precies wisten waar we voor de vakantie mee bezig waren. Toen we daar weer een beeld van hadden, gingen we weer verder.

Doordat ik die ochtend zo veel haast had was ik vergeten om mijn Arduino en de bijbehorende sensoren etc. mee te nemen. Hierdoor konden we niet verder met waar we mee bezig waren dus probeerden we iets anders te doen wat met het project te maken had. Uiteindelijk zijn we een stukje verder gekomen en hebben we toch wat uit onze dag kunnen halen. We hebben afgesproken om de volgende dag, na school, aan het project te werken.

 

30-10-2018

De dag begon vandaag met een lesje filosofie, waar ik natuurlijk heel erg goed heb opgelet. Vervolgens ging een deel van ons verder werken aan het project in het Stadslab. Vanaf dat moment was ik samen met een teamgenoot bezig met het maken van de code. We waren er al mee begonnen, maar hadden het nog niet afgemaakt.

         

Er was veel tijd nodig om alles op orde te hebben. Vooral omdat we de vorige dag weinig konden doen. Hierdoor moesten we vandaag extra hard werken. We bleven uiteindelijk tot 21:00 door werken op school. Omdat de school op dat moment dicht ging, moesten we wel onze spullen inpakken en thuis verder gaan.

Een deel van de code en een tutorial over aansluitingen.

   

Dit is een deel van de code.

Het was erg laat, maar we hadden het gelukkig wel naar ons zin.

Ik merkte dat de bedrading vervelend was om telkens opnieuw te doen, dus heb ik besloten om thuis een versimpelde en correcte versie te maken van de hardware via een online programma. Hierdoor dacht ik dat we de volgende dag (presentatie dag) minder tijd kwijt zouden zijn om alles weer te installeren.

 

31-10-2018

Vandaag moesten wij ons project presenteren. Toen de dag begon, zijn we meteen naar het Stadslab gegaan om ons project in elkaar te zetten. Het ging er erg chaotisch aan toe aangezien we weinig tijd over hadden en er nog redelijk wat moest gebeuren. Toen we eenmaal de bedrading hadden aangesloten en wilden testen, bleek ons spel het niet te doen. Mogelijk zaten er een aantal draden verkeerd aangesloten. We probeerden dit nog te regelen, maar het leek steeds meer onmogelijk om het nog op tijd af te hebben.

Dit is de bedrading van het spel.

We hebben ter compensatie ervoor gezorgd dat het product er goed uitziet waardoor we tenminste iets konden laten zien. Het spel deed het niet, maar we hebben gelukkig wel duidelijk kunnen vertellen wat de bedoeling was.

De opstelling voor de presentatie (Links de one pager + filmpje – Rechts het spel).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *