Being a boss block

Debriefing

De opdracht wordt geverifieerd met de opdrachtgever door in eigen woorden te beschrijven wat jij gehoord hebt naar aanleiding van de gesprekken die hebben plaatsgevonden over de opdracht. En je toont aan dat je de echte vraag achter de vraag van de opdrachtgever hebt achterhaald. Bevat ook in de kern de opdracht zoals deze door het team is begrepen en een akkoord van de opdrachtgever.

 

Middelen

Je bent in staat inzicht te geven in de middelen die tot je beschikking staan om tot een eindproduct te komen.

 

Proces

Je bent in staat inzicht te geven in de stappen die moeten worden genomen om tot een eindproduct te komen.

 

Risico’s

Je bent in staat inzicht te verschaffen in de risico’s die zich bij de realisatie kunnen voordoen, zodat je maatregelen kunt nemen indien nodig.

 

Flexibele planning

Je bent in staat een realistische planning te maken en zo nodig bij te sturen als je opdrachtgever of de omstandigheden dit vereisen.

 

Samenwerkingscontract

Je hebt een samenwerkingscontract over bovenstaande punten met je opdrachtgever en je teamgenoten opgesteld, zodat de voor iedereen geldende afspraken en de bijbehorende sancties duidelijk zijn.

 

Communicatie

Je bent in staat je eigen werkzaamheden en je voortgang regelmatig te bespreken met je opdrachtgever, zodat tijdig bijgestuurd kan worden en je reflecteert hierop.

Debriefing

Hierbij de debriefing van het boekingssysteem voor de Frisian Yacht Club:

Planning

Week 1: Interview met klant
Week 2: Debriefing
Week 3: Doelgroeponderzoek
Week 4: Ontwerp maken
Week 5: Klantgesprek voorlopig ontwerp
Week 6: Ontwikkelen van de applicatie frontend en backend
Week 7: Ontwikkelen van de applicatie frontend en backend
Week 8:Testfase en oplevering

Middelen

 • Laptop of computer
 • Webserver met minimaal 1GB werkgeheugen en 5GB opslaggeheugen
 • Database
 • HTML, CSS, PHP en MySQL als programmeertalen
 • E-mailadres van de beheerder
 • Eisen van de opdrachtgever in dit geval van de Frisian Yacht Club

Process

 • Interview met de klant
 • Debriefing over de opdracht inclusief feedback, daarbij worden afspraken, planning en handtekening gezet
 • Ontwerp maken
 • Doelgroeponderzoek
 • Klantgesprek met daarin overleg over het voorlopige ontwerp.
 • Beginnen met bouwen (Frontend en backend)
 • Testfase
 • Oplevering

Risco’s

Er kunnen verschillende risco’s optreden wanneer je met een bedrijf in zee gaat om een website of dergelijke te ontwikkelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf waarvoor je wilt ontwikkelen er geen verstand van heeft en daardoor te makkelijk over bepaalde aspecten denkt. Hierdoor krijg je een hoge werkdruk en dit kan lijden tot miscommunicatie. Vervolgens is de klant niet tevreden en kan jij je opdracht niet voltooien. Het kan ook voorkomen dat je een opdracht aangenomen hebt die te hoog gegrepen is waardoor een opdracht niet haalbaar is. Dit moet je van te voren goed bespreken met de klant.

Flexibele planning

Bij een flexibele planning gaat het erom dat je planning royaal is waardoor je speling hebt als er bijvoorbeeld onverwachts iets gebeurd waardoor je minder tijd hebt. Ook kan het voorkomen dat de opdrachtgever iets anders voor ogen had, waardoor je extra werk moet verrichten. Daarnaast is het belangrijk om veel contact te hebben met de opdrachtgever, zodat hij op de hoogte is van wat jij doet en hij ook tussentijds feedback kan geven wanneer dat nodig is.

Samenwerkingscontract

Hierbij het opgestelde samenwerkingscontract.

Communicatie

Communiceren ging vooral via telefoon en mail daarnaast hadden we om de twee weken een gesprek met voortgang en feedback. Dit ging in het begin wat stroef maar namate we verder waren ging dit steeds makkelijker en soepeler.